Carpati
Am avut mari probleme la asamblarea acestei prajituri, dar pana la urma a iesit asa cum trubuia si gustul a fost divin. Am considerat-o o provocare pe care fiecare bucatareasa care aspira sa devina din ce in ce mai buna trebuie sa o treaca, asa cum cred ca este obligatoriu pentru orice fata sa stie sa faca, inainte de a se marita, clatite :D. Iata si muntii mei, putin loviti de cutremur, dar care stau falnici in picioare :)). Oricum,acum stiu metoda si sper ca nu voi mai gresi, pentru ca din greseli inveti.
Ingrediente:
Foi:
- 3 oua
- 1 cana lapte
- 1 cana de zahar
- 1 cana ulei
- 1-2 lingurite amoniac
- apx 1300g faina(cat cuprinde)
- zeama si coaja de la o lamaie
Crema:
- 6-7 linguri de faina
- 1l de lapte
- 500g faina
- 150g unt
- 1 ceasca de apa
- 3 plicuri de zahar vanilat bourbon
Glazura:
- 200g ciocolata amaruie
- 100ml frisca lichida
- nuca de cocos sau nuci zobite
Preparare: Pentru foi, amoniacul se dizolva in zeama de lamaie, apoi se amesteca impreuna cu restul ingredientelor. Faina se adauga treptat, pana se obtine consitenta dorita: un aluat elastic, nu foarte tare. Se imparte in zece bile care se intind, pe rand, pe spatele unei tavi tapetat cu ulei si faina. Foile se inteapa din loc in loc apoi se coc la 200 de grade, cate 10-12 minute sau pana cand se rumenesc usor.
Pentru crema, amesteci zaharul cu apa si il pui pe foc pana se caramelizeaza si capata o culoare de chihlimbar.Se pune jumatete din lapte;cealalta jumatete se amesteca bine cu faina, apoi se toarna in compozitie. Ai grija ca tot zaharul sa se fi topit inainte sa apuci sa pui laptele cu faina. Crema se fierbe la foc foarte mic, amestecand cu o lingura de lemn. Daca se prinde de fundul cratitei, mutati crema intr-un alt vas si amestecati pe foc mic pana capata consistenta unei budinci subtiri. Crema se lasa putin sa se racoreasca, se strecoara, apoi se da la frigider o jumatate de ora. Dupa ce se mai ingroasa putin, se intinde pe cele 10 foi,apoi intreaga prajitura se lasa la frigider 5-6 ore (ideal este sa fie lasata peste noapte).
Se taie marginile prajiturii, ca sa fie cat mai nivelata. Se taie in 4 pe lungime, apoi fiecare fasie se taie in diagonala din lateral, ghidandu-te de marginea mesei. Apoi se taie in feliute de 1-2 cm. Fiecare jumatate se uneste cu o alta jumatate in asa fel incat sa semene cu un triunghi cu foile perpendiculare cu masa.
Se pune frisca la fiert. Ciocolata se rupe bucatele, apoi se toarna frisca fierbinte peste ele si se amesteca pana se topeste. Cele doua jumatati de triunghi se unesc cu ciocolata, care se aseaza si pe margini. Se presara fulgi de cocos sau nuca zobita. Stiu ca pare complicat, si mie mi s-a parut si aproape ca renuntasem, dar odata ce iti dai seama cum se taie, totul este foarte usor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu