Cozonac pufos cu nuca
Iata si cozonacul meu de Craciun, care a cooperat si a crescut asa cum l-am rugat :)). A fost cel mai pufos cozonac pe care l-am facut pana acum, fin si alb, dar care a putut fi taiat foarte frumos. Pentru mine...perfect; multi mi-au spus ca a fost chiar mai bun decat cel cumparat si acest lucru se datoreaza exclusiv metodei de preparare. Trebuie sa il bateti foarte foarte bine pentru ca toate ingredientele sa se omogenizeze; un mod perfect de a face si putin sport.
Aluatul:
- 4 oua
- 1kg de faina
- 250g zahar
- 70g drojdie
- 300ml lapte
- 15g sare
- 100ml ulei + pentru uns tavile
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
Umplutura:
- 500g miez de nuca
- 200ml lapte
- 50g cacao
- esenta de rom si vanilie
Preparare: Se cerne faina. Drojdia se freaca cu o lingura de zahar, apoi se amesteca cu 100ml lapte cald si o lingura de faina. Se lasa sa cresca la cald pana isi tripleaza volumul.
Intre timp, se incalzeste laptele si se amesca cu restul de zahar, coaja de lamaie si 3 oua. Compozitia se adauga peste faina impreuna cu drojdia crescuta si esenta. Se framanta incet, incorporand usor toata faina pana se obtine un aluat moale, elastic si lipicios. Se pune uleiul, se framanta 1 minut sau 2, apoi se bate aluatul. Se ridica deasupra capului si se tranteste de vas, pana se incorporeaza uleiul complet (5-10 minute). Sa nu va fie mila... cu cat bateti mai tare cu atat cozonacul va iesi mai pufos. Aluatul se lasa sa cresca la cald, acoperit cu un prosopel, pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura, macinati fin nucile, apoi amestecati-le cu laptele cald, cacao si esente.
Umgeti tavile cu generozitate( eu am folosita o tava abisnuita de cozonac, o coronita si o forma de briosa). Se taie alutul, fara sa se mai framante, in functie de cate tavi aveti. Se intinde usor pe masa unsa in prealabil cu ulei, se pun cateva linguri de umplutura, se ruleaza si se pune in tava ( atentie, cantitate de aluat nu trebuie sa depaseasca jumatate din volumul tavii). Eu am rasucit 2 rulade mai mici pentru a iesi impletit. Cozonacii se mai lasa la crescut pana ce aluatul ajunge la marginile tavii. apoi se ung cu oul ramas batut bine: se presara cateva nuci zobite si zahar brun). Se pun la cuptor apx 45-50 de minute la 200 de grade.
Se lasa sa se raceasca apoi se trece un cutit pe marginile tavii si se scot cu atentie.
Reteta adaptata din revista Tv Paprika Magazin.
Chiar arata minuat!Un an plin de bucurii si realizari sa ai!
RăspundețiȘtergereMultumesc Adina! Iti doresc si tie ca toate dorintele sa se implinesca in noul an!
RăspundețiȘtergere