duminică, 1 mai 2011

Tort sah cu piersici si capsune

Dupa Paste, un desert usor si racoros este binevenit, mai ales ca tocmai s-a deschis sezonul capsunicilor ;;). Am cochetat putin cu ideea de tort sah, din doua blaturi si doua creme savuroase.M-am jucat cu aromele si culorile, iar rezultatul....un delicios tort aniversar de sezon :d


Ingrediente: 
Pentru crema:
  • apx 1kg de capsune( eu am avut 800g dar nu strica daca sunt mai multe, ba din contra)
  • 1 borcan de 750g de compot de piersici
  • 1 galbenus 
  • 3 linguri de zahar 
  • 250ml frisca 
  • 1 pliculet de zahar vanilat,esenta de vanilie
  • 100ml lapte
  • 1 plic de gelatina
Pentru blaturi: 
  • 11 oua, 5 pentru blatul alb si 6 pentru cel negru
  • 2 pliculete praf de copt
  • 10 linguri de faina
  • 10 linguri de zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri de cacao
  • 50g ciocolata neagra topita in 100ml lapte cald
  • 1 plic de zahar vanilat
Pentru decor:
  • aproape jumatate din cantitatea de capsune (300-400g)
  • 2 jumatati de piersica din compot
  • 150-200ml frisca lichida
Cum procedezi: Prima data faci blaturile, cel alb si cel negru, in stilul clasic: separi 5 oua, bati albusurile 2 min la viteza mare, adaugi 2 linguri de zahar si mai bati 1 minut. Galbenusurile le amesteci cu vanilia, restul de zahar si coaja de lamaie si le adaugi peste albusuri si amesteci putin.In final, cerni 5 linguri de faina impreuna cu praful de copt in compozitie si amesteci usor, de jos in sus, pana la incorporare.Aluatul il torni intr-o tava de tort cu diametrul de 20-25 de cm, tava tapetata in prealabil cu hartie de copt si se da la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Pentru blatul negru, se topeste ciocolata astfel: laptele se pune pe foc si cand incepe sa sfaraie se toarna peste ciocolata rupta in patratele, se lasa 1 minut, apoi se amesteca pana la incorporare.Se inglobeaza si cacaua si se amesteca cu galbenusurile,iar in rest se procedeaza la fel, doar ca 
blatul s-ar putea sa aiba nevoie de un timp mai indelungat de coacere.Cel mai sigur este sa verifici cu scobitoarea.Daca iese curata, este gata. Dupa ce blaturile s-au racit,fiecare se pregatesc astfel: se taie un strat gros cam de o treime si se lasa deoparte.Straturile mai groase se taie in cate 5 cercuri concentrice, egale ca gosime, metoda specifica torturilor tip sah.Se lasa deopate pana la prepararea cremei.
Gelatina se hihrateaza in 150ml apa si se lasa 5 minute. Galbenusul se amesteca impreuna cu laptele si zaharul si se pune pe baie de aburi pana se topeste zaharul, apoi se inglobeaza gelatina, se mai lasa pe baie de aburi pana se topeste si ea, amestecand continuu, apoi se da la frigider. Opreste cam 1/3 din piersici, iar pe restul paseaza-le in blender. Procedeaza la fel si cu jumatate din cantitatea de capsune. Bate frisca si inglobeaz-o in crema cu gelatina care a ajuns la temperatura camerei, apoi imparte-o in 2 si inglobeaza in fiecare piure-ul de piersici si cel de capsune.Eu am mai pastrat cateva fructe din fiecare si le-am taiat bucatele, apoi le-am amestecat in creme.
Pune blatul negru , cel subtire intr-o forma de tort detasabila, insiropeaza-l cu cateva linguri de sirop de la compot si pune jumatate din crema de capsune.Pune cercul alb cel mai mare, insiropeaza-l si acopera partea laterala dinspre interior cu putina crema de piersici,continua cu urmatorul cerc dar din blatul negru, si tot asa.Pune un strat subtire de crema de piersici peste si acopera cu inca un nivel de cercuri ,apoi cu restul de crema si cea de piersici si cea de capsune.Aseaza blatul alb, insiropeaza-l si da-l la frigider pentru cateva ore.
Paseaza cateva capsunici(4-5) in blender si separat,bate frisca foarte bine. Amesteca usor cele 2 ingrediente pana la omogenizare.Indeparteaza inelul tavii dupa ce ai dat pe margini cu un cutit. Imbraca tortul in frisca roz si pastreaza cateva finguri pentru rozetele de pe margine.Decoreaza cu feliute de piersici si capsune dupa imaginatie.
Un truc pe care l-am folosit pentru decor: topeste 1 lingura de zahar in o lingura de apa, pe foc mic, si amesteca pana se ingroasa putin, dar nu a inceput sa se caramelizeze. Cu o scobitoare pune picatuiri de zahar pe capsune; var arata ca picaturi de roua, vor sclipi super-dragut ;;) Picaturile vor arata chiar si mai dragut pe flori naturale folosite ca decor pt prajituri, mai ales trandafiri :x.
 LA MULTI ANI, TATI!
 

4 comentarii:

  1. Acum am descoperit blogul tau,e foarte interesant,cu retete explicate pe larg si poze frumoase.Felicitari si la cat mai multe postari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Yummy! looks and sounds so good!
    Have a sweet day!

    RăspundețiȘtergere
  3. Thanks Jayne, i'm glad you like it! i'll try to introduce a translated version into english of the recipees... Anyway,thanks for stopping by ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci Adina! Am vazut si blogul tau, arata delicios ;d. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere