Tort Padurea Neagra

   In ultima vreme am avut, din pacate, din ce in ce mai putin timp sa prajituresc si mai ales sa postez cate ceva din cauza programultui incarcat in vederea pregatirii pentru bacalaureat intrucat, iata ca a venit si e mai rau ca niciodata, ca sa zic asa. Reteta prezentata mai jos este adoptata de la clasicul desert Padurea Neagra, cu un blat de cacao siropos si frisca delicata, caruia i-am adaugat un pic de 'altceva', o aroma speciala pentru un tort aniversar de neuitat, pentru ca, pana la urma, tortul a fost creat din dorinta sarbatoritului de a savura un desert cu frisca.



  Blat: 50g alune macinate, 50g amidon, 3-4 linguri de cacao neagra, 50g faina, 1 lingurita si jumatate de bicarbonat, 2-3 linguri otet, 1 praf de sare, 7 oua , 150g zahar, esenta de migdale.
  Crema: 500ml frisca lichida, 2 foi de gelatina, 2 plicuri de esenta de vanilie finesse, 1 borcan de 750ml compot de visine.
   Sirop: 150ml Angelli cu fructe de padure
   Decor: 500ml frisca, visine din compot, ciocolata rasa, drajeuri de ciocolata

   Se tapeteaza o tava detasabila de 26cm in diametru cu hartie de copt. Se separa ouale; bicarbonatul se stinge in otet; migdalele,cacaua, faina si amidonul se cern separat. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul, treptat, pana se topeste si se formeaza bezea. In galbenusuri se adauga sarea, bicarbonatul si esenta de migdale si se inglobeaza partial in albusuri, apoi se adauga ingredientele uscate si se inglobeaza cu o spatula, amestecand usor de jos in sus, circular, pana la omogenizare; nu amestecati mai mult decat este nevoie. Turnati aluatul in tava si dati la cuptorul incins la 250 de grade primele 10-15 minute, apoi inca 20 de minute la 200 de grade. Testati blatul cu o scobitoare, iar cand aceasta iese curata, blatul e gata. Lasati sa se racesca bine apoi taiati pe 3 niveluri.
  Pentru crema, puneti gelatina la inmuiat in 2-3 linguri de apa, apoi dizolvati-o pe baie de aburi. Bateti frisca, adaugati vanilia si inglobati gelatina. Scurgeti visinele din compot si pastrati 3-4 linguri pentru decor. Visinele trebuie sa fie fara samburi.
   Puneti un strat de blat pe un platou, insiropati cu 50ml de Angelli, acoperiti cu 1/4 din frisca, presarati un strat de visine si acoperiti cu inca 1/4 din frisca. Procedati la fel si cu urmatorul strat si acoperiti cu strat de blat insiropat, dupa care lasati tortul la frigider cateva ore. Inainte de a insiropa ultimul strat aveti grija sa asezati bine blaturile si frisca daca vreti sa arate cat mai bine. Nu intindeti frisca pana la margine, pentru ca ea se va extinde cand apasati usor pentru a nivela.
   Bateti frisca pentru decor si imbracati tortul. Decorati cu ciocolata rasa, drajeuri si visine, dupa bunul plac. Mie mi-a luat ceva timp decorul, pentru ca ciocolata este foarte fina si trebuie sa fii atenta. Foarte frumoase sunt visinele sau ciresele confiate; eu nu am avut in momentul respectiv, insa vi le recomand, pentru un decor de profesionisti.




Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare