joi, 5 ianuarie 2012

Eclere cu cappucino

O alta provocare pe care abea am trecut-o, dar care s-a terminat cu succes.Am avut cateva probleme la coacerea cojilor, dar am facut tot posibilul sa iasa asa cum trebuie. Am invatat ca atunci cand coci eclerele nu trebuie sa dai temperatura mai incet, pentru ca se vor lasa. Eu am facut greseala asta, dar apoi am avut inspiratia sa maresc teperatura, eclerele au crescut iarasi si inima mi-a venit la loc:)).Am avut cateva emotii si la crema, dar totul s-a sfarsit cu bine si nu a mai ramas niciun ecler in mai putin de 2 zile.





Ingrediente:
Aluat:
  • 125 ml apa
  • 125ml lapte
  • 115g unt
  • 1 lingura de zahar
  • 1 praf de sare
  • 140g faina
  • 3 oua
Crema:
  • 1 cana de lapte
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • 100g zahar
  • 1 plic de gelatina
  • 2 plicuri de cappucino si 1 pliculet de cafea solubila
  • 250ml frisca
Glazura:
  • 100g ciocolata neagra cu aroma de cafea
  • 50ml frisca lichida
  • nuci zobite si zahar brun
Pentru aluat, se pune la fiert laptele cu apa, sare, unt, zahar. Cand incepe sa fiarba se adauga faina in ploaie si se amesteca bine cu telul pana la omogenizare si devine un aluat dens si elastic. Se lasa putin la racit, apoi se aduga cele 3 oua, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Aluatul se pune intr-o punga careia i se taie coltul cam de 1 cm. Pe o tava tapetata cu hartie de copt se formeaza eclere de 10-12 cm. Se coc la 200 de grade pana se rumenesc bine. Cum am mai spus, nu scadeti temperatura. Daca aveti un cuptor care stiti ca arde, lasati-l primele 5 minute la foc mai mic, la 170 de grade, iar cand incep sa cresca, ridicati temperatura. Lasati cojile sa se raceasca una langa alta pana la umplere.
Pentru crema, puneti laptele pe foc; frecati galbenusurile cu zahar, iar cand laptele incepe sa fiarba turnati-l in fir subtire peste galbenusuri, amestecand, apoi mutati compozitia pe foc si amestecati pana se ingroasa putin. Adaugati gelatina hidratata in prealabil, amestecati bine, apoi adugati si cappucino si cafeaua dizolvate in cateva linguri de lapte fierbinte.Acoperiti cu o folie de plestic apoi lasati sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Bateti frisca si incorporati jumatate in crema racita; punti crema si frisca in cate o punga si taiati-le cate un colt. Dupa ce cojile s-au racit, taiati-le pe o parte pe lung, apoi umpleti-le cu un strat de crema si un strat de frisca.
Topiti ciocolata cu frisca pe baie de aburi si puneti-o pe eclere. In final, presarati nuci si zahar brun.




2 comentarii: