sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Tort de ciocolata amaruie cu fructe de padure si whisky

Pentru Anul Nou, mi-am folosit imaginatia pentru a crea un tort festiv frumos, dar cu un gust indraznet, de-a dreptul pacatos. Recunosc totusi ca m-am inspirat in ceea ce priveste aromele, dar modul de preparare imi apartine. De aceea, imi este putin dificil sa-mi amintesc reteta exacta, cantitatile exacte, dar pot sa aproximez ca sa ma asigur ca si voua o sa va iasa un tort minunat.





Blat:

  • 6 oua
  • 3 linguri de faina
  • 3 linguri de amidon
  • 1 praf de sare
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic de praf de copt
  • 150g ciocolata amara
  • 50ml frisca
  • 1 lingura de margarina pentru prajituri la temperatura camerei
  • 1 plic de cafea solubila sau cappucino
  • 5-10 linguri de lapte
Crema:
  • 150g dulceata de mure+150g dulceata de zmeura
  • 100g ciocolata amaruie
  • 100g cicolata cu lapte
  • 100g ciocolata alba
  • 1 plic si jumatate de gelatina
  • 300 ml frisca lichida
  • 100ml whisky
  • esenta de cafea
  • 1 plic de cafea solubila sau cappucino
Sirop:
  • 150ml whisky
  • 50ml apa calda
  • 50g zahar
Decor:
  • 80g ciocolata amaruie
  • fructe de padure (zmeura si mure)
  • ciocolata alba pentru ras deasupra
Preparare: Pentru blat, pune ciocolata pe baie de aburi cu frisca pana se topeste, apoi incorporeaza margarina si cafeaua solubila si amesteca bine.Separa ouale; galbenusurile se inglobeaza unul cate unul in ciocolata, iar albusurile se bat spuma tare cu praful de sare si zaharul adaugat treptat. Cerne faina, amidonul si praful de copt, apoi incorporeaza-le in ciocolata alternand cu laptele. Pune 1/4 din spuma in ciocolata, inglobeaza bine, apoi torna intreaga compozitie peste galbenusuri si amesteca usor, de jos in sus in miscari circulare, pana la omogenizare. Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-l in cuptorul preincins la 200 de grade apx o ora sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. Recomand sa coaceti blatul in 2 transe daca aveti posibilitatea sa le coaceti in acelasi timp pentru ca se vor face mai repede si mai bine. Eu m-am invartit mai bine de o ora pe langa el si am pierdut mult timp. Dupa coacere, se lasa sa se raceasca, apoi se taie pe 3 niveluri.Daca il coaceti in 2 tavi puneti intr-una 1/3 din aluat si in cealalta restul pentru a obtine 3 straturi.
Pentru crema, se topesc cele 3 tipuri de ciocolata pe baie de aburi cu 50ml frisca.Gelatina se pune la inmuiat, apoi se topeste pe baie de aburi. Se amesteca cele 2 tipuri de dulceata, apoi se inglobeaza jumatate de plic de gelatina, se amesteca bine si se lasa deoparte. Restul de gelatina se inglobeaza in ciocolata topita, impreuna cu whiskyul, cafeaua, esenta, apoi intreaga compozitie se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Se bate frisca si se inglobeaza in ciocolata racita.
Pentru sirop, zaharul se dizolva in apa, apoi se adauga in whisky.
Intr-o tava de tort cu inel detasabil se pune un strat de blat, se insiropeaza, se pune jumatate din dulceata racita, apoi se acopera cu jumatate din crema. Se repeta procedeul, insa se opreste putina crema pentru a acopri stratul de deasupra.Tortul se lasa la frigider 5-6 ore, apoi se trece cu un cutit pe margine si se desprinde inelul.
Topiti ciocolata pentru decor pe baie de aburi si intindeti-o pe o fasie de hartie de copt. Masurati mai intai circumferinta si inaltimea tortului pentru a determina dimensiunile fasii de ciocolata. Lasati apoi sa se intareasca 
si imbracati marginile tortului, lipind cu grija ciocolata de tort, desprinzand incet hartia de copt. In final, decorati cu fructe si ciocolata alba rasa.





2 comentarii: