Lebede cu lamaie

   Provocarea lunii august postata de brutarii indrazneti a fost total pe placul meu , fiind ceva ce am vrut sa gatesc de mai mult timp: lebede. Banalele eclere de toate zilele s-au transformat astfel intr-un desert rafinat si artistic, care va va uimi cu siguranta si va veti simti mandre cand toata lumea apreciaza micutele lebede. In ceea ce priveste crema, am folosit o reteta veche din caietul mamei la care am adaugat o nota personala.






Ingrediente aluat:

  • 115 g unt sau margarina
  • 240 ml apa
  • 1/2  lingurita de sare
  • 140 g faina
  • 4 oua
  Margarina se pune pe foc impreuna cu apa si sarea pana se topeste, apoi se adauga toata faina odata si se amesteca energic pana ce intreaga compozitie se desprinde de pe vas. Ouale se adauga unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Aluatul se pune intr-o punga, se taie coltul si se spriteaza pe tava tapetata cu hartie de copt corpul lebedelor. Incercati sa obtineti o forma usor lunguiata, ca de lacrima, mai ingusta intr-un capat. Cu o furculita data prin apa rece se fac mici rizuri, din partea mai groasa spre cea mai subtire. Puneti tava la 180 de grade pana se rumenesc; testati unul sa vedeti daca este copt, iar in caz contrar dati focul mai mic si mai lasati-le cateva minute. Pentru gaturi, puneti aluat intr-o alta punga taiata mai putin si incercati sa desenati bastonase avand o forma de semnul intrebarii combinat cu cifra doi, iar in capatul mai larg sa fie capul lebedei. Acestea se vor coace mai repede si la foc mai mic.

Crema de lamaie:
  • 700ml lapte
  • 300g zahar
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 50g unt
  • 5 linguri de faina
  • 1 plic de zahar vanilat bourbon (sau finesse)
  • 300ml frisca
  Laptele se pune pe foc mediu impreuna cu zaharul si coaja de lamaie. Cand incepe sa se incalzeasca se adauga faina in ploaie, amestecand continuu cu telul pana se ingroasa. Se adauga apoi untul, zaharul vanilat si zeama de lamaie, se amesteca bine apoi se lasa sa se raceasca. Frisca se bate, iar atunci cand crema a ajuns la temperatura camerei se adauga frisca in 3 parti, amestecand energic cu telul dupa fiecare adaugare. Nu va speriati daca frisca se intareste la contactul cu lamaia din crema; pe masura ce amestecati se omogenizeaza. Lasati crema la frigider ca sa se mai intareasca putin pentru o ora, apoi ornati lebedele.

  Taiati gagoselele pe lungine, partea de sus sa fie cam 1/3. Partea aceea o mai taiati o data in 2  pe lungime, pentru aripi. Puneti cate o lingura de crema in partea mai mare, asamblati aripile si gatul, apoi ornati spatiile goale. In final, pudrati cu zahar pudra.






  Cu aluatul si crema care mi-au ramas am facut si cateva cerculete peste care am presarat migdale inainte de coacere si le-am adaugat zmeura. Sunt o alta varianta a acestui desert, foarte simpatice.





Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare