Fursecuri si altele...

Intotdeauna mi-a placut sa combin mai multe dulciuri intr-un loc pentru a forma "un pachet complet", placut vazului dar si gustului. Cele de care imi plac insa cel mai mult sunt macarons, care , dupa mai multe incercari, mi-au reusit cu succes. Aceste mici minunatii frantuzesti sunt pretentioase doar prin acuratete si precizia ingredientelor, in rest pot fi facute de oricine fara probleme. Si iata intregul pachet...




 Macarons

 Ingrediente:
200g migdale macinate
200g zahar pudra
200g zahar tos
50g apa
150g albusuri impartite in doua boluri

 Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi intinse.
 Migadalele si zaharul pudra se amesteca si se trec prin sita.
 Zaharul si apa se pun intr-un ibric pe foc mic pana se dizolva zaharul. Intre timp, puneti 75g de albusuri intr-un bol al mixerului si mixati la viteza medie spre mare pana cand devine o spuma tare si nu cade din bol cand il intoarceti. Siropul de zahar trebuie sa ajunga la o temperatura de 118 grade, sau pana cand se ingroasa putin, insa este inca lichid si incolor. Dati mixerul la viteza mai mica si turnati siropul in fir subtire peste spuma de albusuri, amestecand continuu. Dupa aceea, dati mixerul la viteza mare pentru cateva minute pana ce compozitia se raceste la temperatura camerei.
 Combinati ingredientele uscate cu restul de albusuri, amestecand foarte putin.
 Puneti o lingura de spuma peste albusuri, amestecand ca sa aerati compozitia, apoi inglobati si restul spumei, amestecand usor, de sus in jos in mod circular.
 Compozitia se pune intr-o punga si se spriteaza cerculete nu foarte mari, cam de 2 cm in diametru. Se lasa apoi sa stea la temperatura camerei pana se usuca putin si se formeaza o pielita deasupra.
 Preincalziti cuptorul la 160 de grade.
 Coaceti pentru 15 minute, eventual intorcand tava la jumateatea intervalului daca este nevoie.

Ganas de ciocolata cu arahide
  150g ciocolata amaruie
  30g unt de arahide
  70ml frisca lichida

Ciocolata si frisca se pun pe baie de aburi pana ce se topeste ciocolata. Se amesteca bine pana la omogenizare, apoi se adauga untul de arahide se se amesteca bine. Crema se lasa sa se raceasca pana cand se mai intareste putin, apoi se spriteaza o cantitate mica pe cate un macaron, si se uneste cu altul.

P.S. Metoda de preparare a pricomigdalelor (macarons) poate fi simplificata renuntand la sirop si adaugand zaharul direct peste spuma de albusuri, amestecand continuu pana ce aceasta se topeste iar spuma devine o bezea lucioasa.
      Trebuie sa respectati intocmai cantitatile, de aceea va recomand sa folositi un cantar de bucatarie.
       Nu lasati mai mult de 15 minute la cuptor, chiar daca par necoapte. Ele trebuie sa fie moi in interior, altfel se vor usca prea tare.




 Biscotti cu glazura de lamaie

Ingrediente:
280g faina
1 lingurita de praf de copt
un praf de sare
113g unt, putin tare
coaja de la 2 lamai
150g zahar
1 ou mare
2 albusuri mari
esenta de vanile
100g fructe uscate ( alune, stafide, etc.)

Glazura:
150g zahar pudra
1 lingura de miere
1 lingura de zeama de lamaie

Preincalziti cuptorul la 180 de grade si tapetati o tava intinsa cu hartie de copt.
Cerneti faina, praful de copt si sarea.
In bolul mixerului amestecati untul si coaja de lamaie la viteza medie. Cresteti viteza si adaugati zaharul, apoi mai bateti pentru inca un minut. Adaugati oul, galbenusurile si vanilia, bateti pana la incorporare. apoi la viteza mica adaugati faina in 2 parti.
Puneti jumatate din aluat in tava si cu mainile infainate modelati-o intr-o forma inalta de 5 cm si lunga de 35. Procedati asemanator si cu restul aluatului.
Coaceti pentru 18-20 de minute sau pana cand se asaza bine si nu este prea moale cand apasati pe el, usor rumen. Lasati sa se raceasca, apoi cu un cutit zimtat si foarte ascutit taiati felii subtiri de 1cm si in diagonala, ca sa iasa mai lungi. Reasezati biscuitii in tava si mai coaceti cate 10 minute pe fiecare parte sau pana cand incep sa se rumeneasca.
Pentru glazura, amestecati toate ingredientele si mai adaugati zeama de lamaie daca este nevoie pentru ca glazura sa curga. Asezati biscuitii foarte aproape unul de altul si folosind o furculita turnati glazura deasupra. Lasati la temperatura camerei sa se usuce.




Biscotti cu ciocolata si unt de arahide

Ingrediente:
300g faina
1/2 lingurita de praf de copt
un praf de sare
45g cacao
100g zahar brun
2 linguri de miere
3 linguri de ulei
3 oua
2 linguri de apa
vanilie
80g de alune sarate si prajite
80g ciocolata amaruie
80g unt de arahide

Amestecati faina, praful de copt, sarea, cacaua si zaharul.
Puneti mierea, uleiul, ouale, apa si vanilia intr-un alt bol si amestecati. Adaugati ingredientele uscate si amestecati pana la omogenizare. Adaugati alunele, ciocolata maruntita si amestecati. Infasurati aluatul in folie de plastic si lasati-l la frigider 1 ora.
Preincalziti cuptorul la 145 de grade si tapetati o tava cu hartie de copt.
Presarati o suprafata de lucru cu zahar tos. Puneti aluatul deasupra si cu mainile ude intindeti-l putin. Puneti untul de arahide din loc in loc. Rulati aluatul, avand grija ca untul de arahide sa ramana inauntru, apoi modelati-l de 6 cm latime si 2-3 cm inaltime.
Asezati aluatul cu grija in tava si coaceti pana se intareste si nu mai este moale cand apasati in centru. Lasati sa se raceasca, apoi cu un cutit zimtat si foarte ascutit taiati felii pe diagonala de 1-2cm grosime. Asezati feliutele in tava si mai coaceti pentru 15-20 de minute, pana ce se usuca putin.



Biscuiti spritati

Ingrediente:
500g faina
200g unt
1 ou mic sau 2 galbenusuri mari
200g zahar tos
1 plic de zahar vanilat
1 varf de cutit de sare fina
1 lingurita cu varf de praf de copt
coaja de la o protocala

Intr-un castron mai mare se freaca untul moale cu zaharul, oul, sarea, vanila, praful de copt si coaja de portocala, 30 de secunde, cu furculita, fara sa se topesca zaharul. Se pune apoi faina toata si se trece cu furculita prin faina si unt , amestecand mereu prin rasturnare ca sa se formeze firmituri. Acestea trebuie sa ramana foarte bine infainate, semanand cu un aluat numai pe jumatate lucrat. Se lasa la frigider 30 de minute.
Se asaza forma de biscuiti stea la masina de tocat. Aluatul se pune cu mana, treptat, in cosul masinii, fara sa se preseze prea tare si se rup bucati de 9-10 cm pentru cununite. Cand ruloul are lungimea dorita, i se unesc capetele si cununitele formate se asaza in tava tapetata cu hartie de copt, la o distanta de 0.5 cm. Se coc la foc mediu 25 de minute sau pana cand se rumenesc.




Comentarii

Postări populare