sâmbătă, 27 aprilie 2013

Strudel cu mere si stafide

Daca aveti pofta sa faceti strudel puteti incerca si varianta fara foietaj, chiar daca in patiserii asa se gaseste cel mai des. Este foarte bun si foarte usor de facut, plus ca puteti sa incercati mai multe variante in functie de sezon: capsuni, cirese, visine, zmeura, etc. . Eu am ales varianta clasica, cea cu mere, si l-am indulcit cu stafide :d. 




Ingrediente:

 Aluat: 

  • 300g faina
  • 200ml lapte
  • 1 lingura de miere
  • 3 linguri de apa
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • 20g unt
  • sare


 Umplutura:

  • 2 mere
  • 2 linguri stafide
  • 2 linguri pesmet
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 plic de zahar vanilat bourbon 
  • 1 galbenus + 1 lingura de lapte pentru uns
  • zahar pudra+ zahar tos


  Laptele, apa si untul se pun pe foc pana se incalzeste compozitia si untul se topeste. Faina se cerne cu scortisoara intr-un vas mai mare. Se adauga ingredientele lichide plus sarea si mierea si se amesteca pana la omogenizare. Aluatul se infasoara in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 30 de minute.
  Stafidele se pun in putina apa si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie. Merele se curata de coaja si cotor si se taie cubulete. Zaharul se pune la caramelizat iar cand incepe sa se topeasca se pun merele. Se amesteca pana ce zaharul se topeste complet. Se adauga scortisoara si zaharul vanilat si se amesteca usor pana ce merele se inmoaie putin si sunt imbracate in sirop.
  Aluatul se intinde intr-o foaie subtire pe o suprafata presarata cu faina. Se imprastie pezmetul apoi se intinde compozitia de mere pe toata suprafata aluatului. Se ruleaza in lungime, capetele se intorc si se sigileaza, eventual inlaturand surplusul de aluat. Strudelul se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Galbenusul se bate cu laptele si se unge pe suprafata strudelului, apoi se cresteaza de cateva ori cu un cutit iar in final se presata zahar tos.
  Tava se pune in cuptorul preincins la 170 de grade pentru 35 de minute. Dupa ce se raceste, se pudreaza cu zahar. 
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu