Musuroi de cartita

Trebuie sa recunostem, cateodata, ca oricat de mult ne-ar placea prajiturile de casa, cele din comert sunt mai pufoase, mai egale, mai frumoase si cateodata chiar mai gustoase. Chiar si cele pe care trebuie sa le semi-prepari, cum ar fi prajitura Musuroi de cartita, pe care eu personal o consider divina ca gust. Asa ca m-am hotarat sa o prepar si eu asa cum am stiut; gustul nu a fost identic, dar foarte apropiat, un gust foarte bun si original pe care vi-l recomand!





Blat: 70g ciocolata amaruie, 1/2 plic de praf de copt, 5 oua, 2 linguri de faina, 2 linguri de amidon, 2 linguri de cacao, 5 linguri de zahar, 1 praf de sare.

Ciocolata se topeste pe baie de aburi; ouale se separa iar albusurile se bat cu zaharul si sarea. Faina, amidonul, praful de copt si cacaua se cern impreuna. Galbenusurile si ciocolata se amesteca bine pana la omogenizare. Se inglobeaza 3 linguri de albusuri, aerand compozitia, apoi si restul, amestecand usor de jos in sus in mod circular . Se adauga ingredientele uscate dintr-o data, amestecand in aceeasi maniera pentru a nu pierde spuma. Aluatul se toarna intr-o tava rotunda de apx 20cm diametru, tapetata cu ulei si hartie de copt. Blatul se coace pentru 35-40 de minute la 200 de grade in primele 15 minute, apoi restul la 180 de grade. Se lasa sa se raceasca.

Crema: 3 galbenusuri, 3 albusuri, 350ml lapte, 1 plic de zahar vanilat bourbon, 4 linguri de zahar, 1 plic de gelatina, 1 banana + 2-3 banane pt asezat pe blat, 1 plic de vanilie finesse, 350ml frisca, drajeuri de ciocolata, 2-3 lingurite de cacao.

Laptele se pune pe foc; galbenusurile se amesteca impreuna cu 2 linguri de zahar si cel vanilat. Cand laptele da in clocot, se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecand continuu. Compozitia se intoarce in vasul in care a fiert laptele si pe pune pe foc foarte mic, amestecand continuu cu o spatula pana se ingroasa putin si ramane o dunga pe spatula. Pentru a nu da gres, crema se poate prepara si pe baie de aburi, dar dureaza mai mult. Eu folosesc de obicei o oala mai micuta cu coada si tin vasul deasupra focului, nu direct pe foc. Gelatina se hidrateaza in 100ml apa rece, apoi se dizolva in crema fierbinte care se trece prin sita. Banana se paseaza si se inglobeaza in crema. Albusurile se bat spuma cu 2 linguri de zahar si se inglobeaza usor in crema, doar dupa ce aceasta a atins temperatura camerei. In final se adauga finesse, frisca batuta si drajeurile de ciocolata.

Sirop: 100ml apa, 1 lingurita de miere, 1 fiola de esenta de rom

Blatul se scobeste decupand cu un cutit un cerc la o distanta de 3-4 cm de margine si 1-2 cm adancime. Firmiturile se lasa deoparte pentru final. Blatul se insiropeaza iar bananele se taie jumatati la lung si se aseaza pe blat. Crema se pune cu grija deasupra, modeland o forma rotunda, de cupola, In final, se pun deasupra firmiturile de blat si se pudreaza cu putina cacao.

Comentarii

Postări populare