Savarine cu mentă

Când am găsit această reţetă la Daring Bakers mi-am zis că trebuie neapărat să o încerc. Întotdeauna m-am întrebat cum se fac savarinele, pentru că brioşa aceea clar nu era blat simplu însiropat şi umplut cu frişcă. Ca de obicei, am improvizat un pic la cremă şi am optat pentru o cremă bavareză cu infuzie de mentă, iar ca sirop am ales suc din compot de caise şi piersici. Reţeta pare complicată la început, însă cu atenţie, răbdare şi respectând instrucţiunile, totul va fi bine. Câteva fructe, ciocolata ca final touch, et voila!



Ingrediente 
Aluat: 350g făină, 30ml apă călduţă, 6 ouă la temperatura camerei-separate, 4g drojdie uscată sau 15g drojdie proaspătă, 20g zahăr, 75g unt la temperatura camerei + 55g pentru uns tava, 1 linguriţă (6g) de sare.

Cremă: 3 gălbenuşuri, 3 linguri de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat bourbon, 3 crenguţe de mentă, esenţă de mentă, 250ml lapte, 4 foi de gelatină, 350ml frişcă lichidă.

Sirop: Sucul de la un borcan mare de compot de caise şi de la unul de piersici, apă, zahăr.

Preparare aluat: Drojdia se amestecă bine cu apa şi o lingură de făină, apoi se lasă să crească.
Albuşurile se bat cu mixerul la viteză medie şi se adaugă făină până se formează un aluat moale care se lipeşte de marginile bolului. Continuă să baţi până se omogenizează bine apoi lasă-l 30 de minute să se odihnească. Adaugă drojdia împreună cu o lingură de făină şi mixează la viteză mică. Când începe să se desprindă de marginile bolului se adaugă un gălbenuş iar apoi o lingură de făină. Se adaugă al doilea gălbenuş, zahărul, sarea, apoi o lingură de făină. Continuă să adaugi  câte un gălbenuş şi o lingură de făină, păstrând o lingură de făină pentru mai târziu. Se mixează bine până ce aluatul devine elastic. Se adaugă untul la temperatura camerei iar apoi făina. Se mai amestecă bine câteva minute apoi se lasă la crescut 2-3 ore.
Tava şi formele, precum şi suprafaţa de lucru se ung cu unt din belşug. Se răstoarnă aluatul şi se frământă de 3-4 ori, după care se repartizează în forme şi se mai lasă o oră la crescut. Se coace 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Se lasă să se răcească apoi se însiropează.

Sirop: Se combină cele două sucuri, adăugând apă şi zahăr până la obţinerea gustului dorit.

Crema: Laptele se pune pe foc împreuna cu menta, iar dupa ce dă în clocot se ia de pe foc şi se mai lasă un minut sau două să se infuzeze . Galbenuşurile se freacă bine cu zahărul şi cel vanilat. Se scoate menta din laptele fierbinte care se adaugă câte puţin în gălbenuşuri, amestecând continuu. Compoziţia se întoarce pe foc mic şi se amestecă până se îngroaşă puţin. Gelatina se hidratează în apă rece şi se dizolvă în cremă. Aceasta se strecoară apoi se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei şi începe să se închege. Se bate bine frişca şi se înglobează în cremă împreună cu esenţa de mentă.
După ce savarinele s-au înmuiat bine, se taie capace şi se umplu cu cremă. Se topeşte puţină ciocolată amaruie (50g) pe baie de aburi şi cu un con de hârtie de copt se şpirţează deasupra. În final, se decorează cu fructe.



Comentarii

Postări populare