duminică, 14 august 2011

Coronita de lamaie cu fructe de padure

Aceasta prajitura am facut-o acum doua saptamani, insa motivele pentru care o postez abia acum sunt cat se poate de intemeiate :d ...am fost la mare...:x ;a fost foarte frumos dar, din pacate, orice lucru frumos nu dureaza la nesfarsit:(... ca si aceasta prajitura:)), s-a terminat foarte repede. Datorita faptului ca mi-a mai ramas ceva crema, am avut ocazia sa testez noile mele inele din inox pentru deserturi in miniatura. De foarte mult timp am vrut sa-mi iau, iar acum ma bucur foarte mult ca le am si vi le recomand...sunt de maaare ajutor, mai ales daca iti place sa faci dulciuri care nu numai trebuie sa fie delicioase, dar si aspectul trebuie sa fie impecabil.



Ingrediente:
Blat: 5 oua, 150g unt la temperatura camerei, 1 lamaie, 1 plic praf de copt, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 2 pliculete de zahar vanilat, esenta de vanilie, 150 ml lapte.
Crema: 500ml lapte, 1 plic de budinca de vanilie, 3 linguri de zahar, 1 plic de gelatina, zeama de la o lamaie, 2 linguri de miere, esenta de lamaie, vanilie, 300ml frisca lichida.
Decor:700g fructe de padure( zmeura, mure)
Preincalzeste cupturul la 200 de grade Celsius;unge o forma de coronita( bundt) cu ulei apoi tapeteaz-o bine cu faina. Freaca bine untul cu 2 linguri de zahar, apoi aduga galbenusurile si amesteca bine dupa fiecare pana la incorporare;adauga zeama si coaja de lamaie, zaharul vanilat, esenta; cerne praful de copt impreuna cu faina si adauga amestecul in compozitie, alternand cu lapele. Albusurile bate-le spuma tare impreuna cu restul de zahar, apoi incorporeaza-le usor in compozitie. Toarna aluatul in forma si coace pt 35-40 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata. Dupa ce se raceste, se scoate din forma si se taie pe 3 niveluri.
Forma se spala si se tapeteaza cu folie alimentara.
Se prepara budinca cf indicatiilor; gelatina se pune la inmuiat, iar dupa ce s-a hidratat se topeste si se incorporeaza in budinca. Se adauga zeama de lamaie si mierea, iar in final esentele. Crema se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei, apoi se incorporeaza frisca batuta.
Se aseaza in forma ultimul strat de blat, jumatate din crema, apoi restul ingredientelor. Lasa prajitura la frigider cateva ore, apoi decoreaza cu fructe de padure.
Daca va ramane crema, asa cum mi s-a intamplat mie, puteti sa o serviti la pahar cu cateva fructe de padure, sau sa faceti cateva turnulete (pt 4 portii): 25 de biscuiti simpli se macina cu o lingurita de unt pana cand incepe sa se lipeasca. Inelele se pun direct in farfurioare, fundul se tapeteaza cu biscuiti, apoi se pune crema. Se lasa si ele cateva ore la frigider. Folosind un uscator de par, incalziti usor marginile formelor si indepartati-le cu atentie. Decorati cu fructe.





2 comentarii: