luni, 22 august 2011

Tort Rose

La mai bine de o saptamana de le ziua mea am reusit, in sfarsit, sa fac tortul mult visat, primul meu tort cu etaj:d. Putin cam instabil, ce e drept, dar tot sunt foarte mandra de ce am realizat si il consider un pas inainte, o dovada a tot ceea ce am invatat timp de un an; iar eu cred ca nu m-as fi gandit anul trecut pe vremea asta ca o sa pot face un asemenea tort de ziua mea. Sper sa pot spune acelasi lucru si anul viitor. In ceea ce priveste tortul, ingredientele de baza le constituie fructele de padure(favoritele mele, normal :d), ciocolata alba si ciocolata neagra. Am incercat sa ma joc in asa fel incat sa iasa cel mai delicios tort pe care l-am facut pana acum, si se pare ca am reusit, intrucat tuturor le-a placut, chiar si cei care de obicei luau 1-2 lingurite (se stiu ei...:d) au terminat o felie intreaga. Nivelul de jos contine 3 tipuri de crema: cea de jos este jeleu de mure, continuat cu o crema cu iaurt si mure, iar in final un strat consistent de crema pufoasa de ciocolata alba; acest nivel contine 2 tipuri de blat, intrucat primul am considerat ca nu este de ajuns, am facut inca unul, iar 2 straturi din blat sunt colorate cu mure. In ceea ce priveste nivelul de sus, acesta contine si el 3 tipuri de crema: jeleu de zmeura, crema cu iaurt si zmeura, iar in final crema de ciocolata neagra; blatul este de cacao, cu zmeura ici si colo. A fost o provocare pentru mine, intrucat a trebuit sa prepar 2 torturi aproape concomitent,o zi intreaga plus a 2-a zi cand m-am ocupat de decor, dar le-am facut cu drag, mai ales decorul, care a fost foarte simplu, si totusi atat de sofisticat. Gata cu povestile, iata si reteta pentru intregul tort:






Ingrediente
Tort alb:
Blat 1: 7 albusuri, 250ml lapte, 10 g zahar vanilat bourbon, 225g faina cernuta, 250g zahar, 2 plicuri praf de copt, 1 praf de sare, 170g unt la temperatura camerei, 100g mure
Blat2: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 1 plic praf de copt, 2 plicuri de zahar vanilat, 100g mure
Jeleu: 1 plic de gelatina, 250ml suc de mure(poate fi obtinut prin fierberea murelor iar apoi strecurarea sucului, sau pur si simplu strecurati siropul de la dulceata), 2 linguri de miere( daca nu folositi sirop de dulceata)
Crema mov: 1 plic de gelatina, 250ml iaurt, 200ml sirop de mure, 250ml frisca , 150g mure, 3 linguri de miere
Crema alba: 4 galbenusuri, 5 linguri de zahar, 400ml lapte, 1 plic de zahar vanilat bourbon, 200g ciocolata alba, 2 plicuri de gelatina, 300 ml frisca
Tort negru:
Blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 3 linguri de cacao, esenta de rom, 100g zmeura, 100ml lapte, 1plic praf de copt, 1 praf de sare.
Jeleu: 1 plic de gelatina, 150ml suc de zmeura, 1 lingura de miere
Crema roz: 1 plic de gelatina, 150ml iaurt, 150ml suc de zmeura(sau sirop), 150ml frisca, 100g zmeura, 2 linguri de miere
Crema neagra: 2 galbenusuri, 3 linguri de zahar, 250ml lapte, 150g ciocolata neagra, 1 plic de gelatina,150ml frisca
Sirop: 800ml apa, 2 linguri de apa de trandafiri, 2 plicuri de zahar vanilat, minim 5 linguri de miere( in functie de cat de dulce vreti sa fie siropul).
Decor: 500 ml frisca, 150ml sirop de mure si zmeura, 100g mure si zmeura, trandafiri de toate marimile, formele si culorile.
Preparare:
Tort alb:
1.Pentru primul blat, amestecati si bateti usor albusurile cu 75ml lapte si vanilia; amestecati ingredientele uscate cu mixerul la viteza mica 30sec., apoi adaugati untul si restul de lapte si mixati la viteza mica pana la omogenizare, apoi inca 1-2 minute la viteza medie si adaugati albusurile , cate 1/3 o data si amestecand 20 sec dupa fiecare adaugare. Aluatul se imparte in 2 si se coace pe rand intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ulei si faina. Unul dintre blaturi se coace dupa ce ai presatrat murele deasupra.Se coace fiecare cel putin 30 de minute la foc mediu; nu verifica in primele 20 de minute si nu coace prea mult.Dupa ce s-a copt, lasa la racit.
2.Blatul2: Ouale se bat bine cu mixerul , se adauga treptat zaharul si se bate bine.Faina se cerne cu praful de copt si se inglobeaza usor in compozitie. In aceeasi tava in care ai copt primul blat,tapetata in prealabil , aseaza un strat de mure, iar peste ele aluatul. Coace apx 20min la foc mediu, lasa la racit, apoi taie in 2 pe orizontala.
3.Jeleul: Pune gelatina la hidratat cateva minute, topeste-o impreuna cu mierea, apoi inglobeaz-o in sucul de mure, amestecand continuu. Tapetati o farfurie de acelasi diametru cu tortul cu folie de plastic si turnati siropul cu atentie, apoi puneti farfuria la congelator pana la gelifiere.
4.Crema mov: Hidratati gelatina; amestecati iaurtul cu mierea si siropul de mure. Topiti gelatina pe baie de aburi si inglobati-o in compozitie. Puneti crema la frigider, amestecand din cand in cand, pana cand sunteti gata sa asamblati tortul. Nu trebuie sa se intareasca de tot, dar chiar si asa, bateti-o bine cu telul ca sa devina cat de cat lichida, apoi inglobati frisca batuta si murele inainte de asamblare.
5.Crema alba: Baza o constituie crema englezeasca; este mai usor sa faceti o singura crema si sa o impartiti in 2, pentru ambele torturi, insa puteti sa le faceti si separat. Laptele se pune pe foc mic cu vanilia; galbenusurile se freaca bine cu zaharul; cand laptele da in clocot, se adauga putin cate putin peste galbenusuri, amestecand continuu, iar apoi puneti intreaga compozitie inapoi pe foc mic; se amesteca continuu pana se ingroasa foarte putin; nu lasati mai mult pentru ca se taie foarte repede; nu trebuie sa fie foarte groasa crema, seamana mai mult cu un sos. Se adauga gelatina hidratata in prealabil; daca faceti o singura crema, opriti 1/3 in care adaugati ciocolata neagra rupta in bucatele pentru cel de-al 2- lea tort, iar in cealalta ciocolata alba; se amesteca pana la omogenizarea completa. Cremele se lasa la frigider pana la asamblare, apoi se inglobeaza in fiecare frisca batuta.Daca s-a gelifiat deja, bateti bine cu telul inainte sa inglobati frisca.
6. Preparati siropul, raciti-l putin, apoi asamblati primul tort intr-o tava cu peretii detasabili: puneti un strat de blat simplu, insiropati-l, puneti peste jeleul, acoperiti cu blat cu mure, insiropati, apoi continuati cu crema mov si cea alba. Puneti deasupra o farfurie intinsa si o greutate nu foarte mare( o oala sau un vas de portelan), pentru ca straturile sa fie drepte.Lasati la frigider 5-6 ore.
Tort negru:
7.Pentru blat, separati ouale; bateti albusurile cu zahar; galbenusurile se amesteca impreuna cu cacaua si esentele, apoi se subtiaza cu lapte; se adauga peste albusuri, alternand cu faina amestecata cu praful de copt si sarea. Aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi se presara zmeura deasupra. Tava trebuie sa fie mult mai mica fata de cea in care ati copt blaturile albe, intrucat si tortul va fi mai mic. Puteti folosi o oala mai mica. Dupa ce se raceste, blatul se taie pe 4 niveluri.
8.Jeleul de zmeura se prepara in acelasi fel ca si cel de mure, insa se pune intr-o farfurie mai mica.
9.Si crema de zmeura se prepara asemanator... ca si cea de ciocolata neagra daca nu ati preparat-o deja.
10.Asamblarea tortului negru se face in acelasi fel ca si celalalt, in aceeasi ordine .Asamblati-l intr-o oala tapetata cu folie, cu diametrul putin mai mare fata de blat.
11.Frisca se bate bine, api se inglobeaza sucul si se amesteca pana la obtinerea unei creme roz.Cu mare atentie, tortul negru se aseaza peste cel alb, avand grija sa fie bine centrat. Se imbraca in crema roz, apoi se decoreaza cu trandafiri si fructe.
Ce de munca, si totusi rezultatul merita efortul! Pofta buna!




3 comentarii:

  1. Un tort cu adevarat spectaculos,atat in interior cat si cum arata!Felicitari pentru realizare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult, Adina! Ma bucur ca iti place.

    RăspundețiȘtergere