vineri, 19 august 2011

Tort Vis de Vara

Total neinspirata, ca de obicei, am ales sa numesc acest tort Vis de Vara, datorita abundentei de fructe exotice si fructe de padure. Oricum, sunt foarte multumita de el tinand cont de faptul a fost cel mai rapid tort pe care l-am facut in ultima vreme si mai ales pentru ca este tortul de ziua mea :D. Am aflat pe ultima suta de metri ca o sa am niste invitati si a trebuit sa fac ceva rapid, asa ca nu ma avut ocazia sa ma concentrez foarte mult asupra decorului.Totusi, visam ca tortul de ziua mea sa fie cel mai frumos de pana acum, asa ca o sa mai fac unul in acest weekend, unul care sa arate minunat cu lumanarile 18 pe el, chiar daca a trecut mai bine de o saptamana de la ziua mea.



Ingrediente
Blat: 10 oua, 5 linguri de cacao, 1 plic praf de copt, 100ml frisca lichida, 10 linguri de zahar, 8 linguri de faina, esenta de rom, vanilie, 1 praf de sare.
Creme :3 banane mari, 4-5 fructe de kiwi, 350g fructe de padure(zmeura, mure), 500ml frisca lichida, 6 linguri de miere, 3 plicuri de zahar vanilat, 3 plicuri de gelatina
Sirop: 600ml apa, esenta de rom, 3 linguri de miere
Decor: 200ml frisca, 250g fructe de padure, drajeuri de ciocolata

Preparare: Ouale se separa; galbenusurile se amesteca impreuna cu frisca , 5 linguri de zahar,esentele si cacaua. Albusurile se bat spuma, se adauga sarea si restul de zahar si se bat bine; faina se cerne impreuna cu praful de copt. Tava de tort se tapeteaza cu hartie de copt, ulei si faina. Intr-un vas mare, se pun galbenusurile, iar cu o lingura de lemn se incorporeaza alternativ faina si albusurile. Aluatul se toarna in tava si se coace 40-45 de minute la foc mediu sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. Se lasa sa se raceasca apoi se taie in 4 pe orizontala.
Gelatina se hidrateaza in 3 cescute. 3banane se paseaza si se lasa deoparte, iar calalta banana se taie cubulete si se amesteca in piure; se paseaza si 3 fructe de kiwi iar restul se taie cubulete si se incorporeaza, apoi 3/4 fructele de padure care se si trec prin sita, iar restul se incorporeaza intrgi. Cele 3 compozitii se amesteca fiecare cu gelatina topita pe baie de aburi si se lasa deoparte.Se prepara siropul si se lasa la racit. Dupa ce compozitiile cu fructe incep sa se intareasca, se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat si se repartizeaza in mod egal in cremele de fructe.
Se pune un strat de blat in tava, se insiropeaza, se pune inelul tavii, apoi se pune un strat de crema si se acopera cu blat. Se continua astfel pana la terminarea straturilor, apoi se lasa la frigider 5-6 ore sau 2-3 la congelator daca va grabiti, insa este preferabil sa il lasati la frigider.
Dupa ce se indeparteaza inelul formei, se bate frisca, se aseaza cu o lingura deasupra, se presara cu drajeuri de ciocolata si fructe de padure.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Dar esti foarte tanara,in poza se vede dar nu stiam ca ai doar 18 ani!Inca odata te felicit pentru pasiunea ta !La multi ani ,sa fii fericita si tot ce-ti doresti sa se implineasca!
    Iar tortul sunt sigura ca a fost delicios!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc foarte mult, Adina! Urarile tale si incurajarile m-au facut de fiecare data sa ma simt mandra de micile mele creatii, insa mai am multa experienta de castigat ;;)

    RăspundețiȘtergere