joi, 29 decembrie 2011

Buturuga cu ciocolata si visine

Mi-a facut mare placere anul trecut sa prepar si mai ales sa decorez Buturuga de Craciun.  A avut mare succes, atat ca aspect cat si ca gust, asa ca mi-am zis ca trebuie neaparat sa o prapar iarasi, insa cu o alta aroma. Daca cea de anul trecut a fost doar ciocolata, la aceasta m-am decis sa experimentez un pic, asa ca am preparat o crema super-fina cu branza si visine, care s-a potrivit perfect cu blatul de cacao si glazura de ciocolata amaruie.



Ingrediente:
  • Blat: 5oua, 5 linguri de zahar, 1 praf de sare, 50g faina, 3 linguri de amidon, 3 linguri de cacao, apx 10 linguri de lapte fiert, la temperatura camerei;
  • Crema: 1 plic de gelatina, 4-5 linguri de miere, 200g crema fina de branza, 200ml frisca lichida, 1 borcan de compot de visine, esenta de rom;
  • Glazura: 200g ciocolata amaruie, 100ml frisca lichida.
Preparare: Se tapeteaza o tava intinsa cu hartie de copt. Se separa 3 oua; se bat albusurile cu 3 linguri de zahar si sarea. Celelalte 2 oua si 2 galbenusuri se bat cu restul de zahar, apoi se inglobeaza faina, amidonul si cacaua cernute impreuna in prealabil. Compozitia se subtiaza cu cate o lingura de lapte pana se ajunge la consistenta unei paste nu foarte groase, apoi se inglobeaza albusurile batute. Aluatul se toarna in tava si se coace 10-15 minute la foc mediu. Blatul se rastoarna pe o hartie de copt pudrata cu zahar, se dezlipeste cealalta hartie si se ruleaza uso, cat inca este cald.
Se pune gelatina la inmuiat in 100ml apa rece. Crema de branza se amesteca impreuna cu mierea, esenta, apoi se inglobeaza gelatina topita pe baie de aburi. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se inglobeaza frisca batuta.
Se deruleaza blatul, se unge cu cateva linguri de zeama de compot, se distribuie crema (nu toata, altfel nu veti mai putea rula blatul), apoi se presara uniform cateva visine din compot ( fara samburi), oricate doriti. Prajitura se ruleaza iarasi cu atentie si se lasa la frigider 3-4 ore.
Preparati glazura cu o ora inainte de asamblarea prajiturii. Cat inca buturuga este la frigider, topiti ciocolata pe baie de aburi impreuna cu frisca, omogenizati bine, apoi lasati crema sa se intareasca putin, dar sa fie inca maleabila.
Taiati cele 2 capete ale ruladei si asezati-le in asa fel incat sa semene cu 2 cioturi; lipiti-le cu crema de ciocolata pe care o distribuiti apoi uniform pe toata rulada, apoi cu o furculita creati mici denivelari ca sa semene cu scoarta unui copac.
Decorati cu nuca de cocos, crengute de brad si orice alte accesorii care sa va infrumuseteze buturuga.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu