Dulciuri in miniatura

Am avut parte de o provocare anul acesta cu ocazia desfasurarii anualului Secret Santa ( si ultimului, de altfel), intrucat colegul al carui biletel l-am extras pentru a-i face un cadou mi-a citi gandurile cand mi-a zis ca ar vrea sa ii pregatesc ceva dulce daca as fi fost eu Secret Santa al lui. Drept care, mi-am petrecut o saptamana intreaga sa ma gandesc ce as putea sa fac si o zi intreaga sa pregatesc diversele sortimente de dulciuri. Efortul a meritat insa, intrucat prajituricile mele au fost, probabil, cele mai apreciate si colegul meu a fost multumit. Mi-a facut mare placere sa pregatesc acest cadou si ma bucur ca am avut ocazia sa-mi pun imaginatia si indemanarea la incercare pentru altcineva; in fond, in asta consta spiritul Craciunului.







Biscuiti cu portocale
Ingrediente: 1 portocala, 1 lamaie, 1 ou, 150g margarina pentru prajituri, 150g zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat, esenta de portocala si vanilie, 2 linguri bicarbonat de sodiu, 3 linguri de otet, 80g stafide aurii si brune-maruntite, faina cat cuprinde,1 praf de sare.
Se rade coaja portocalei si lamaii, se stoarce si zeama(doar jumatate din lamaie). Bicarbonatul se stinge intr-o ceasca impreuna cu otetul. Margarina, la temperatura camerei, se bate spuma cu zaharul pudra; mixand, se adauga oul, zaharul vanilat,esentele, coaja si zeama de portocala si lamaie,stafidele maruntite,sarea, apoi se adauga si bicarbonatul dizolvat si se amesteca bine. Se cerne faina in compozitie, putin cate putin, pana se ingroasa , apoi framantam un aluat moale, dar care se desprinde dupa vasul in care este framantat(sau masa). Se imbraca in folie si se lasa la frigider 30 de minute, apoi se intinde o foaie de cca 1cm , se decupeaza forme care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Biscuitii se lasa in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 10-15 minute, sau pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini.







Biscuiti cu migdale si cappucino
Ingrediente: 150g mix de alune de padure si migdale- macinate, 150g zahar pudra, 150g margarina pentru prajituri-la temperatura camerei, 1 ou mare, esenta de migdale, cafea; 2 plicuri de cappucino( eu am folosit cappucino hazelnut), 1 pliculet de cafea instant, 200ml lapte, 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 3 linguri de otet, faina cat cuprinde, un praf de sare,1 lingurita de scortisoara, 1 lingura de cacao.
Laptele se da in clocot, apoi se adauga praful de cafea si cappucino, se amesteca bine si se lasa la racit. Margarina se mixeaza bine cu zaharul pudra, se adauga apoi oul, migdalele, sarea, esentele, bicarbonatul dizolvat in  prealabil in otet, scortisoara, cacaua, si se mixeaza bine, apoi se adauga faina cernuta, putin cate putin, si se framanta pana ce aluatul se desprinde da maini. Se inveleste in folie, se lasa la frigider o jumatate de ora, apoi se intinde o foaie de cca 1cm, se decupeaza biscuiti care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc la 180 de grade 10-15 minute.


Bezele cu ciocolata amara
Bezele: 150g zahar pudra, 150g migdale macinate, 60g ciocolata amara (85% cacao), 4-5 albusuri, 3 linguri de apa, 150g zahar, o lingura de cacao.
Crema: 50g unt la temperatura camerei, 180g ciocolata , 200ml frisca, 40g ciocolata amara.


Pregateste 2 hartii de copt: deseneaza cu un creion cerculete cu diametrul de 3-4 cm, cu distanta tot atat intre ele, apoi intoarce hartiile.
Cerne migdalele impreuna cu zaharul pudra. Pune cele 60g ciocolata pe baie de aburi. Imparte albusurile in 2 parti egale; intr-una dintre ele adauga amestecul de migdale si zahar si amesteca bine. Pune apa si zaharul pe foc mic pana se formeaza un sirop, apoi lasa sa mai fiarba putin cat sa se mai ingroase, insa inainte sa inceapa sa-si schimbe culoarea. Intre timp, pune restul de albusuri intr-un vas al mixerului si bate bine pana se formeaza o spuma densa, apoi toarna siropul in fir subtire, cu mixerul la viteza maxima. Continua sa bati pana ce compozitia se racoreste si se intareste. Adauga cealalta compozitie de albusuri, incorporeaza, apoi adauga ciocolata topita si amesteca. Dupa omogenizare, amesteca repede cu o lingura de lemn timp de un minut sau doua, incercand sa nu incorporezi aer deloc. Pune compozitia intr-o punga, taie-i coltul si spriteaza banuti de bezea in cercurile deja desenate. Presara putina cacao, apoi lasa-le sa stea o jumatate de ora.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Coace bezelele timp de 12 minute , deschizand si inchizand foarte rapid usa cuptorului de doua ori in timpul coacerii pentru a lasa aburul sa iasa.
Pentru crema,  fierbe frisca si toarn-o peste ciocolata taiata bucatele. Amesteca bine pana la omogenizarea completa, apoi adauga untul taiat cubulete si omogenizeaza. Lasa crema la racit pana este destul de groasa sa o intinzi intre 2 bezele.
Crema pentru bezele este ideala si pentru biscuitii cu cappucino.


Trufe cu alune pralinate
Ingrediente: 60g alune prajite, 115g zahar, 30ml apa, 100g ciocolata neagra, 80g ciocolata alba, 50g ciocolata cu lapte, 125ml frisca lichida, esenta de migdale.
Pune nucile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Amesteca zaharul si apa intr-un vas pe foc si lasa sa se topesca pana capata o culoare de chihlimbar, apoi toarna zaharul topit peste alune si lasa sa se intareasca. Rupe in bucati si macina pana la consistenta dorita.
Fierbe frisca si toarn-o peste ciocolata rupta bucatele.Lasa sa se inmoaie putin, apoi amesteca bine pana la omogenizare si adauga 2/3 din compozitia de alune macinate.Lasa ciocolata la frigider pana se raceste si poate fi modelata. Formeaza bilute cat o nuca folosind o lingura, apoi tavaleste-le prin alunele pralinate.
Trufele se pastraza la rece.






Trufe cu rom
Ingrediente: 100g ciocolata amara, 100g ciocolata cu lapte, 100ml frisca lichida, 2-3 lingurite de cacao, esenta de rom
Frisca se fierbe si se toarna peste ciocolata rupta in bucatele.Se lasa 1-2 minute, apoi se amesteca bine pana la omogenizare.Se adauga esenta de rom si se da la frigider pana se intareste putin. Se modeleaza bilute de ciocolata de marimea unei nuci care se tavalesc prin cacao.


Trufe de ciocolata alba(raffaelo)
Ingrediente: 200g ciocolata alba, 100ml frisca lichida, 100g alune de padure, 50g nuca de cocos, esenta de migdale si de vanilie.
Frisca se fierbe si se toarna peste ciocolata taiata bucatele. Se omogenizeaza, se adauga esentele, apoi se da la frigider pana se intareste putin. Se ia cate o aluna si se inveleste cu ciocolata alba intr-o bila de marimea unei nuci, care se tavaleste apoi prin nuca de cocos.(eu le-am dat si prin alune pralinate). Se pastreaza la frigider.


Prajituricile se orneaza cu ciocolata topita pe baie de aburi, alune zobite, drajeuri colorate, glazuri de zahar, etc, dupa imaginatia fiecaruia.

Comentarii

  1. Delicioase prajiturele ai facut,nici ca se putea un cadou mai frumos!Felicitari!Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Adina! Sarbatori fericite si tie!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare