duminică, 1 aprilie 2012

Tarta Tatin

Mereu am fost inspirata de francezi in ceea ce priveste bucataria, mai ales deca era vorba de prajituri. De data aceasta m-am decis sa incerc faimoasa tarta tatin care, precum majoritatea mancarurilor dintre cele mai gustoase, a fost creata din greseala.Se pare ca Stephanie Tatin ar fi creat aceste desert pentru clientii hotelului ei in anii 1880, de unde provine si numele, iar acestia au fost foarte incantati de noua delicatesa servita alaturi de creme fraiche ( sau frisca pentru noi :d).


Ingrediente:
Aluat:100g unt, sare, 1 galbenus, 200g faina
Umplutura: 8-10 mere, 200g zahar pudra, 50g unt, 2 lamai

Preparare: Se framanta rapid un aluat din ingredientele mentionate, adaugand apx 50ml apa rece, apoi se modeleaza intr-un disc, se inveleste in folie si se lasa la frigider. Merele se curata de samburi si coaja si se taie felii subtiri, cate 8 de fiecare mar, dupa care se stropesc cu sucul de lamaie. In forma de tarta in care coaceti prajitura se pun 170g de zahar pudra la caramelizat pana capata o culoare de chihlimbar. Se lasa sa se intareasca putin, apoi se aseaza frumos merele, se presara fulgi de unt si restul de zahar. Aluatul se intinde intr-o foaie si se aseaza deasupra merelor, aranjandu-l pe margini si intepandu-l din loc in loc pentru a lasa aburul sa iasa in timpul coacerii. Tarta se da la cuptorul preincins la 180 de grade celsius timp de 50 de minute. Se lasa sa se raceasca 10 minute, apoi se rastoarna pe un platou si se serveste cu frisca praspata.

Reteta adaptata din Secretele Bucatariei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu