sâmbătă, 15 septembrie 2012

Prajitura in trei straturi cu aroma de trandafiri

M-am gandit sa combin aromele clasice de ciocolata alba si ciocolata neagra cu gustul verii prin zmeura, plus ceva diferit, o aroma florala si delicata prin apa de trandafiri care transforma un desert din banal in ceva diferit. Iar cum mereu mi-au placut straturile cat mai multe si mai diversificate, mi-am spus ca as putea sa ma joc putin si sa creez o prajitura in degrade, pornind de la o culoare inchisa la cea mai deschisa, echilibrate printr-o culoare de miloc, roz, care sa iasa in evidenta. Poate ca nu a iesit intocmai cum mi-am imaginat ca aspect, insa gustul a meritat efortul.



Ingrediente: 

Blat 1: 110g faina, 3 oua, 3 albusuri, 100g zahar, 1 plic de zahar vanilat bourbon, 1 lingura de ulei de mazline.
Blaturile 2 si 3 difera doar prin faptul ca la unul dintre ele se inlocuieste o lingurita de faina cu cacao, iar la cel mai inchis se vor inlocui 2 linguri de faina.
Albusurile se bat spuma cu zaharul si cel vanilat. Faina se cerne, apoi se incorporeaza cate un ou, amestecand dupa fiecare adaugare. Dupa omogenizare, adauga albusul batut spuma si inglobeaza usor, incercand sa nu pierzi spuma. Cand este aproape gata, adauga si uleiul si mai amesteca putin.
Toarna aluatul intr-o tava dreptunghiulara intinsa, tapetata cu hartie de copt si lasa aluatul in cuptorul preincins la 180 de grade pana se rumeneste. Aceasta este prima foaie a prajiturii, cea mai deschisa la culoare; celelalte se pregatesc in mod asemanator.

Sirop: 500ml apa, miere, apa de trandafiri. 
Adaugati in apa calduta miere si apa de trandafiri pana ajungeti la aroma dorita. Lasati deoparte pana la asamblare.

Crema bavareza de ciocolata: 6 galbenusuri, 800ml lapte, 180g zahar, 2 plicuri de zahar vanilat bourbon, 80g ciocolata amaruie, 80g ciocolata alba, 600ml frisca lichida, 12 foi de gelatina 
 Laptele se pune pe foc intr-o oala cu peretii grosi pana da in clocot. Intre timp, galbenusurile se freaca cu zaharul si cel vanilat, iar cand laptele da in clocot se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecand continuu. Compozitia se intoarce pe foc foarte mic si se amesteca pana se ingroasa putin. Se dizolva inauntru gelatina inmuiata in prealabil, apoi compozitia se imparte in 2. Intr-una se pune ciocolata amaruie maruntita, iar in cealalta cea alba; se lasa 1-2 minute, apoi se amesteca pana la omogenizare. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi in fiecare se inglobeaza cate 300ml frisca batuta.

Crema de zmeura: 300ml frisca, 300g zmeura, 3 linguri de miere, 6 foi de gelatina
Zmeura se paseaza si se trece prin sita. Gelatina se hidrateaza si se topeste pe baie de aburi impreuna cu 2-3 linguri din piureul de zmeura. Dupa ce s-a topit, se inglobeaza in restul compozitiei care trebuie sa fie la temperatura camerei, impreuna cu mierea. Cantitatea de miere se poate stabili in functie de cat de dulce vreti sa fie crema; de asemenea, puteti inlocui mierea cu zahar. In final, inglobati frisca batuta.

Intr-o tava patrata cu peretii inalti se pune un strat de blat; eu am decis sa pornesc de la cel mai inchis la cel mai deschis, insa arata bine in orice combinatie. Se insiropeaza blatul cu 1/3 din sirop, apoi se pune crema de ciocolata amaruie, si tot asa. Ultimul strat trebuie sa fie de crema, pe care incercati sa o nivelati cat mai bine. Tineti cont de faptul ca trebuie se lasati cativa mm si pentru glazura. Pentru a va asigura ca peretii tavii sa fie destul de inalti, prelungiti marginile inca de la inceput cu hartie de copt. Se tapeteaza tava cu 2 fasii de hartie de copt asezate in cruce si care sunt mai lungi decat margilile tavii. Acestea va vor ajuta atat sa scoateti prajitura din tava cand este gata, cat si in cazul in care aveti nevoie de cativa cm in plus. Se lasa prajitura la frigider pentru cateva ore.

Glazura: 3 foi de gelatina, 200ml apa, 2 linguri de apa de trandafiri, 1 lingura de miere, cateva linguri sirop de zmeura.
Gelatina se pune la inmuiat in apa rece. Celelalte ingrediente se amesteca, adaugand sirop pana la obtinerea unei culori de roz pal. Compozitia se pune pe baie de aburi impreuna cu gelatina pana ce aceasta se topeste. Glazura se toarna deasupra prajiturii dupa ce aceasta a stat cateva ore la frigider.

Pentru decor, am luat cateva petale de trandafiri, le-am inmuiat putin in albus de ou, apoi le-am trecut prin zahar tos. Dupa ce se usuca, se pun pe prajitura, impreuna cu zmeura.




2 comentarii:

  1. ce blog minunat,ma bucur ca te-am descoperit,complimenti,numai bunatati aici.la multi ani

    RăspundețiȘtergere