sâmbătă, 1 septembrie 2012

Tort fraisier cu mascarpone si ciocolata alba

  Acest desert se gaseste in Franta, dupa cum si denumirea de fraisier care inseamna capsuna. Este mai mult cremos decat consistent, cea mai mare parte fiind constituita de crema bavareza, iar capsunicile de pe margine sunt reprezentative pentru numele desertului, desi acestea pot fi inlocuite cu orice alte fructe.





Ingrediente: 
Blat:
 5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
1 praf de sare

  Ouale se bat cu mixerul la viteza mare pana se face putina spuma, apoi se adauga sarea si zaharul treptat, pana se formeaza o spuma mai consistenta. Se adauga faina si zaharul vanilat, amestecand de jos in sus pentru a aera compozitia. Aluatul se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana se aureste. Dupa racire, se taie pe jumatate, iar una dintre parti se mai taie o data.

Crema:
3 galbenusuri
2 linguri de zahar
400ml lapte
1 plic de zahar vanilat bourbon
250g mascarpone
80g ciocolata alba
250ml frisca lichida
6 foi de gelatina (1 plic)
1 borcan de dulceata de capsuni
1 lingura de miere

Sirop:
150ml apa
miere

 500g capsuni

  Laptele se pune pe foc; galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul si cel vanilat, apoi se toarna laptele putin cate putin, amestecand continuu. Compozitia se intoarce pe foc foarte mic si se amesteca pana se ingroasa putin. Se dizolva inauntru gelatina hidratata in prealabil, apoi ciocolata alba maruntita, urmand ca intraga compozitie omogenizata sa se treaca prin sita. Branza mascarpone se freaca bine cu mierea, apoi se inglobeaza in crema englezeasca. In final, se inglobeaza frisca batuta.
  Se aseaza intr-o forma detasabila un strat de blat subtire, se insiropeaza cu siropul obtinut din apa si miere, se intinde un strat de dulceata, se pune celalalt blat, se insiropeaza, apoi se aseaza pe margine capsuni taiate jumatati. Se toarna crema, apoi se aseaza si ultimul strat de blat, care nu se mai insiropeaza.
  Lasati tortul la frigider pentru cel putin 5 ore. Dupa desprinderea formei, pudrati cu zahar din abundenta si folosind o vergea subtire din metal incinsa pe aragaz topiti zaharul pentru a forma un model. In final, asezati cateva capsuni proaspete deasupra.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu