duminică, 30 octombrie 2011

The Daring Baker's Povitica

The Daring Baker’s October 2011 challenge was Povitica, hosted by Jenni of The Gingered Whisk. Povitica is a traditional Eastern European Dessert Bread that is as lovely to look at as it is to eat!
In traducere, m-am alaturat celor de la Brutaria Indrazneata , ceea ce mi se are fascinant si un pas inainte, iar provocarea lunii octombrie a fost povitica, un cozonac intortocheat si greu,cu un aluat foarte subtire si umplutura din belsug. Se poate prepara cu orice umplutura, insa varianta traditionala este amestecul de nuci si cacao. Este un desert delicios, perfect pentru sarbatori, fiind, pana la urma, o alta varianta a cozonacului nostru.



Ingrediente(pentru 2 cozonaci):
Maia: 1 lingurita de zahar, 1/2 lingurita de faina, 60ml apa calda, 1 plic de drojdie uscata
Aluat: 240ml lapte, un praf de sare, 2 oua mari, 60g unt toit, 560g faina
Topping: 60ml cafea tare rece, 15g zahar, 2 lingurite unt topit
Umplutura: 560g nuci macinate, 120ml lapte, 115g unt, 1 ou batut, vanilie, 225g zahar, 1 lingurita cacao, 1 lingurita scortisoara.

Preparare: Pentru maia: amesteca toate ingredientele intr-o cana inalta si acopera cu plastic 5 minute.
Pentru aluat: Incalzeste laptele sub punctul de fierbere.Adauga zahar, sare, ouale batute, maiaua, untul topit si o parte din faina. Amesteca si adauga faina treptat pana la omogenizare si aluatul nu se mai lipeste de bol. Rastoarna-l pe o suprafata cu faina si framanta adaugand treptat faina pana ce aluatul este moale si nu se mai lipeste. Imparte-l in 2 si pune fiecare jumatate in boluri unse cu ulei, acopera cu plastic si un prosopel si lasa la crescut o ora.
Umplutura: Amesteca nucile, zaharul, scortisoara si cacaua. Incalzeste laptele si untul pana se topeste si toarna-le in amestec. Adauga oul si vanilia si amesteca bine. Lasa deoparte, iar daca se ingroasa pana intinzi aluatul subtiaza cu lapte cald.
Pune aluatul pe o suprafata cu faina si intinde-l pana la grosimea de 0.5cm. Pune o lingurita de unt topit si intinde-l cu degetele apoi intinde aluatul pana devine usor transparent. Ai grija sa nu se lipeasca. Pune jumatate din compozitie peste aluat si ruleaza-l. Te poti folosi de fata de masa pentru asta, daca este una din plastic(musama). Ridica rulada usor si pune-o intr-o tava de cozonac unsa, asezand-o in forma de u sau rasucita daca poti. Unge cu amestecul de cafea si zahar si pune din loc in loc jumatati de nuca pentru decor. Prepara si celalalt cozonac si pune-i la crescut acoperiti cu o folie de plastic, intr-un loc caldut, pentru 15 min. Coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade celsius 15 minute, apoi la 150 de grade inca 45. La mine a durat mai mult, asa ca am acoperit cu o folie de aluminiu ca sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca in tava si se taie intors cu susul in jos.
Nota: Eu am folosit doar jumatate din umplutura, asa ca am facut unul cu nuci si  pe celalalt cu mere(2-3 mere date pe razatoare si calite cu 2 linguri de zahar si scortisoara). De asemenea, ai grija sa nu intinzi foarte mult aluatul si sa nu pui foarte multa umplutura pentru ca se va rupe si nu vei mai obtine acele onduleuri.


4 comentarii:

  1. De fiecare data raman fara cuvinte in fata creatiilor tale!FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  2. Citisem despre minunatia asta chemata Povitica, tare bine ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci mult Adina!esti o draguta, ca de obicei

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca iti place cum a iesit, Lili.Dar se putea si mai bn:d

    RăspundețiȘtergere