sâmbătă, 4 februarie 2012

Crema de zahar ars

Un desert classic, elegant, racoros sau poate caldut, in functie de preferintele fiecaruia, crema de zahar ars este printre deserturile care imi plac cel mai mult, este genul de crema din care mananci cat vrei pentru ca nu ti se face rau :d. Cu siguranta este desertul pe care fiecare gospodina stie sa-l prepare fara dificultate; eu am schimbat un pic reteta fata de cea invatata de la mama, pentru un pic mai multa eleganta, as putea sa-i spun chiar  un French twist desi crema de zahar ars, le flan, este originara din Franta. Am preparat crema in forme individuale, cu un strat subtire de blat pufos, aluat genovez, si am modificat putin vechea reteta a tortului cu mere intregi si crema de zahar ars prin faptul ca am inlocuit merele cu pere din compot, iar pentru un décor pe masura am fiert cateva pere in vin alb.




Ingrediente:
Pentru patru forme individuale: 3 oua, 250ml lapte, 3 plicuri de zahar vanilat, 3 linguri de zahar + 3-4 linguri de zahar pentru caramelizat, iar blatul se prepara din 2-3 oua, 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina.
Pentru desertul cu pere se foloseste  aceeasi cantitate pentru crema si aluat + un borcan de compot de pere.

Preparare: Se caramelizeaza cele 3-4 linguri de zahar cu 1 lingura de apa pana capata o culoare usor galbuie, apoi se toarna in formele individuale si se distribuie pe pereti rotind formele. Laptele se pune pe foc mic si ouale pentru crema se amesteca bine cu zaharul si cel vanilat. Se toarna laptele fierbinte peste oua, in fir subtire, putin cate putin, apoi crema se toarna in forme, lasand 1-2 cm spatiu pentru blat. Se tapeteaza o tava mai adanca putin cu hartie de copt, se aseaza formele, se pune in cuptorul preincalzit la 200 de grade, apoi, cu usa cuptorului deschisa, in tava se toarna apa cu un ibric pana ajunge nivelul aprovimativ la jumatatea formelor sau mai putin. Se lasa la cuptor pana se incheaga crema; intre timp, bateti ouale pentru blat cu mixerul pana se formeaza o spuma, apoi puneti si zaharul si bateti bine, iar in final inglobati faina. Cand cremele nu mai sunt lichide, insa nu coapte complet, distribuiti blatul deasupra si puneti iarasi la cuptor , la foc mai mic, pana se coace si blatul. Testati cu o scobitoare; dupa ce le scoateti de la cuptor, lasati cremele cateva minute la racorit, treceti usor cu un cutit pe margine si rasturnati-le in farfurioare.
Pentru varianta cu pere, se respecta intocmai pasii de mai sus, cu exceptia ca pregatiti crema intr-o singura forma mai mare, iar inainte de a turna crema in vas presarati un strat de pere din compot. Curatati 2-3 pere, goliti-le de samburi si fierbeti-le in 500ml amestec de vin alb si apa, 1 baton de scortisoara, coaja de lamaie si 3-4 linguri de zahar pana ce perele sunt moi si zeama s-a transformat intr-un sirop. Decorati crema cu o para feliata si turnati sirop de jur imprejur.




2 comentarii: