sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Tort cu mere intregi si crema de zahar ars

Foarte dulce si siropos...un deliciu ce merita incercat ;))



Ingrediente: 
2kg mere mari 
6 linguri zahar pentru caramel+6 pt crema +6 pt blat
1l lapte
6 oua pt crema + 6 pt blat
1/2 pachet de unt/margarina pt prajituri
6 linguri de faina
esente la alegere
coaja de portocala pt crema si blat(optional)

Cum procedezi:Se caramelizeaza cele 6 linguri de zahar in vasul in care se va coace tortul.Trebuie sa fie un vas mai inalt.  Cand zaharul se topeste si capata culoarea caramelului se ia cratita de pe foc si se roteste cu grija in asa fel incat zaharul sa imbrace peretii cratitei;aveti grija cand faceti manevra asta...zaharul se topeste la temparaturi inalte. Merele se curata de coaja si de samburi si se aseaza peste zaharul ars. Untul se taie cubulete care se presara peste mere. Pana acum...totul ar trebui sa arate cam asa...

Totul se da la cuptor pentru aproximativ o jumatate de ora ,pana cand se rumenesc si s-au inmuiat marele.
Intre timp se pregateste crema amestecand laptele cu ouale, zaharul si esentele, coaja de portocala. Cand merele s au rumenit turman compozitia de lapre peste ele si se da din nou la cutor, la foc mic , pana cand incepe sa se coagulze crema(dureaza aproape o jum de ora).Pregatim si blatul pana ce se face crema .Ouale se separa si albusurile se bat spuma mai moale, adaugam zaharul si mai batem pana se intareste mai bn, adugam galbenusurile si esentele, amestecam putin, apoi faina, toata o data, si omogenizam compozitia amestecand cu o lingura de jos in sus, usor.Compozitia se toarma peste blat cand crema incepe sa se coaguleze si mai dam la cuptor, la foc mediu, pentru inca o jum de ora, pana cand se coace si blatul.Se lasa sa se raceasca in cratita pt cca 2h , dupa care se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinta sau se serveste ca atare. 

Precizari:Ai grija si nu lasi crema de zahar ars prea mult pentru ca apoi va fi mai maronie, deci prea facuta; cel mai bine e sa o lasi sa se inchege doar putin pe margini, apoi torni imediat compozitia pentru blat.
Coaja de portocala e optionala ;eu am folosit de data asta si coaja de portocala si a iesit f bun..ff aromat.
Decorul este de asemenea optional insa daca vrei sa faci tortul mai aratos alege oglazura pe baza de ciocolata si apoi frisca pt ca doar frisca va aluneca si te poti trzi a doua zi cu o avalansa de frisca:))...asa cum mi sa intamplat mie o data:d. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu