miercuri, 12 ianuarie 2011

Tort bavarez cu portocale

Un deliciu... am primit multe laude pe urma lui:d. Fresh si aromat... perfect pentru o seara festiva.




   Ingrediente:
pentru blat: 7 linguri de faina
                      1 plic praf de copt
                      1 praf de sare
                      150g unt nesarat la temperatura camerei
                      5 linguri zahar pudra
                      250 ml lapte
                      2 albusuri
                      esenta de vanilie
                      coaja de la o portocala
pentru crema: 5 galbenusuri  
                           5 linguri de zahar tos
                           250 ml lapte caldut
                           coaja de portocala
                           2 pliculete de gelatina
                           300ml frisca lichida
                           esente de vanilie, portocale
                           o portocala si 2 mere(optional) 
 o portocala sau doua, pentru decor
Cum procedezi: Incepi prin crenerea fainei impreuna cu praful de copt si sarea. Untul se freaca spuma cu zaharul; laptele se amesteca separat cu cele 2 albusuri, esenta de vanilie si coaja de portocale, pana la omogenizare. Amesteci cele 3 compozitii adaugand, treptat, amestecul de faina si alternativ cel cu lapte peste unt. Se amesteca foarte bine pana la omogenizare;preferabil este sa folositi mixerul la viteza medie , dar merge si cu telul. Compozitia se toarna intr o tava tapetata cu folie pergament si unsa. Diametrul tavii in care coaceti blatul trebuie sa fie mai mic decat diametrul formei in care va fi asamblat tortul cu aproximativ 5 cm, deci ar trebui sa coaceti blatul intr o forma de 15-20cm pt ca tortul sa fie asamblat intr o forma de tort de 25.In fine, blatul se introduce in cuptorul preincalzit pentru aproximativ o jumatate de ora. Veti sti ca este gata testandu-l cu scobitoarea in centru.Daca scobitoarea e curata, e gata.
Pentru crema, galbenusurile se bat cu zaharul intr-un vas rezistent la foc.Se adauga laptele si se pune pe baie de aburi pana ce zaharul s-a topit si crema s-a ingrosat putin. Intre timp, se pune gelatina la inmuiat si se topeste pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde.Se toarna gelatina peste crema de oua impreuna cu coaja de portocala si se lasa la racit pana ce ajunge la temperatura camerei. 
Eu am modificat putin reteta si am adaugat si o portocala taiata cubulete si 2 mere caramelizate.Merele le tai cubulete si le strpoesti cu zeama de la o lamaie.Pui 3 linguri de zahar la topit si cand incepe sa se caramelizeze, adaugi merele si amesteci pana ce tot zaharul s-a topit si merele sunt acoperite de caramel.Le lasi sa se raceasca. Intre timp bati frisca impreuna cu esentele de vanilie si portocale.Torni crema cu gelatina peste frisca si incorporezi cu o lingura, amestecand usor de jos in sus , apoi adaugi si fructele.
Tapetezi o forma de tort cu folie de plastic si asezi pe toata suprafata felii foarte subtiri de portocala.Adaugi crema si pui blatul deasupra, impingandu-l foarte putin inauntru, pentru ca nu trebuie sa intre complet in crema. Lasi tortul la frigider pentru cateva ore bune;preferabil este sa-l lasi peste noapte. 
Dupa ce timpul a trecut, rastorni forma cu susul in jos si o rodici cu atentie. Cel mai usor este cu o forma detasabila. Indepartezi cu atentie folia si... gata.
Nu-i asa ca este frumos?:x Poti sa decorezi daca vrei cu frisca si ciocolata, dar chiar si asa e impresionant.Veti da dovada de mare profesionalism cu tortul asta:d.Invitatii mei au crezut ca este cumparat:).



Special thanks to Anna Olson.

2 comentarii:

  1. yuupyyyy, arata bine, felicitari pentru blog mi-a placut :D multumesc pentru blogroll te voi adauga si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci! Mi-a iesit binisor pentru prima data si ca aspect si ca gust...;)).Mi-a placut si mie blogul tau, felicitari!

    RăspundețiȘtergere