vineri, 21 ianuarie 2011

Tort delicios cu crema de fructe



Tortul este preparat dintr un blat de 5 oua.Puteti folosi si 2 foi de blat comparat,insa cel facut in casa este mult mai gustos dupa parerea mea.Pntru crema puteti folosi orice fel de fructe...mere,pere,portocale,kiwi,banane,etc. si il puteti decora dupa bunul plac.De cand am descoperit reteta asta este singurul tort pe care il fac insa de fiecare data diferit,schimband aromele.
  • Pentru blat ai nevoie de: 5 oua, 5linguri de zahar, zahar vanilat, 5linguri de faina, un praf de sare, un pliculet de praf de copt, coaja de lamaie sau de portocala(optional).Blatul se prepara foarte simplu; bati albusurile spuma tare si apoi adaugi zaharul si mai bati putin. Galbenusurile ,sarea si coja de lamaie se amesteca si se toarna peste albusuri si amesteci foarte usor,cu o lingura,de sus in jos.Adaugi toata faina deodata si praful de copt si incorporezi foarte usor cu o lingura. Compozitia se toarna intr o forma de tort tapetata cu foaie de copt si se coace in cuptorul preincalzit pt 15-20 min.
  • Pentru crema ai nevoie de: 3 galbenusuri, 300g zahar tos, 200ml lapte,4 pliculete zahar vanilat, 3 pliculete gelatina,250-300 ml frisca lichida ,fructe si orice arome sau esente doresti sa adaugi. Punem galbenusurile intr un bol de sticla, termorezistent, adaugam zaharul vanilat si cel tos si mixam pana la omogenizare.Adaugam laptele si amestecam pana al omogenizare.Punem castronul cu aceasta crema pe foc, pe baie de aburi si il lasam pana ce zaharul se topeste. Atentie,nu se fierbe si se amesteca in permanenta cu un tel.Intre timp punem gelatina la dizolvat cu 200ml apa intr o cana si cand zaharul din compozitia cu galbenusuri s-a topit, scoatem bolul de sticla si punem cana cu gelatina cu fundul in apa fierbinte si amestecam pana ce s a topit bine.Turman gelatina dizolvata in crema de galbenusuri cu zahar si amestecam bine.Lasam crema la racit pana ajunge la temperatura camerei.Intre timp,batem frisca si taiem cubulete fructele(pentru tortul asta eu am folosit o portocala si o banana,amestecate separat in crema).Cand galbenusurile au ajuns la temperatura camerei inglobam usor frisca si crema astfel obtinuta o impartim in 2 si adaugam fructele.
  • Blatul il tai in 2 si il insiropezi cu un sirop caldut din zahar si suc de portocale.Intr o forma de tort cu peretii detasabili pui un strat de blat,apoi crema si tot asa.Daca vrei felii de portocale pe margini, tapetezi forma cu folie de plastic,pui un strat de blat,felii de portocale pe margini si apoi crema.tortul se lasa la frigider pentru cel putin 5 ore.Preferabil este sa il lasi peste noapte la frigider.Dupa ce il scoti din forma,il decorezi dupa bunul plac.

Cu mere si grapefruit... 


     ...cu piersici si pepene galben...

      ...cu banane si kiwi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu