duminică, 26 decembrie 2010

"La Buche de Noel" sau Buturuga de Craciun

     Buturuga este un desert frantuzesc traditional. Obiceiul spunea ca in Ajunul Craciunului, oamenii mergeau in padure sa caute o buturuga mare, pe care o aduceau apoi acasa cu mare fast. In seara de Craciun, stapanul casei aseza buturuga in vatra, varsa pe ea ulei, sare si vin fiert, spunand rugaciuni si creand astfel un ceremonial.Se spune ca cenusa care ramanea in vatra proteja casa de fulgere si de puterea malefica a diavolului.Reteta nu este foarte dificila, insa partea cea mai frumoasa este ornatul "buturugii".




    
     Pentru rulada iti trebuie:100g zahar, 100g faina, 5 oua, cacao,unt sau margarina pentru uns tava.
     Pentru crema iti trebuie:100g zahar,8 galbenusuri , 250g unt topit,100g cacao sau ciocolata, 1 ceasca de apa, esesnta de rom sau vanilie.
     Pregatesti rulada asa: Amesteci 4 galbenusuri cu zaharul si cacaua, pana se omogenizeaza. Dupa ce compozitia devine cremoasa , adaugi oul intrg si amesteci in continuare. A daugi compozitia peste albusurile batute spuma , impreuna cu faina si amesteci usor pana la omogenizare. Ungi o foaie de hartie de copt cu unt sau margarina si o asezi intr o tava, apoi torni aluatul peste ea; lasi tava in cuptorul preincalzit pentru 10-15 min.Scoti rulada din cuptor si o asezi pe un prosop umed.
     Pregatesti crema asa: Faci un sirop mai gros din zahar si apa, fierte la foc mic.Versi siropul caldut peste galbenusuri, amestecand cu telul continuu; lasi compozitia la racit apoi adaugi untul si amesteci, pana obtii o crema groasa. Adaugi fie cacao, fie ciocolata topita, apoi esenta. Ungi aluatul cu aceasta crema , rulezi si stergi crema  care se scurge la extremitati.
     Pentru decor iti trebuie: 1 tableta ciocolata sau 100g ciocolata de menaj, nuca de cocos, zahar pudra, decoratiuni care sa se potriveasca den martipan sau orice altceva.
     Decorezi asa: Tai extremiatatile ruladei pe care le asezi pe rulada sub forma de cioturi de copac. Acoperi rulada cu ciocolata topita pe baie de aburi si cu o furculita tragi dungi care sa imite scoarta de copac. Presari zahar pudra, nuca de cocos,...foloseste-ti imaginatia pentru a crea un decor de iarna cat mai frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu