vineri, 17 iunie 2011

Chec


Rascolind prin caietul mamei cu retete de prajituri, mi-am dat seama ca sunt foarte multe pe care nu le-am incercat inca si caresunt foarte usoare, clasice. Checul, spre exemplu este atat de simplu si delicios, incat am decis ca trebuie bifat pe lista neaparat...

 
Chec alb
Ingrediente:250g zahar, 2 oua( separate),100g unt, 100ml lapte, 90ml ulei,300g faina, 1 plic praf de copt, 2 lingurite zeama de lamiae, 50g stafide, 100g rahat, 1 lingurita de rom, 2 pliculete zahar vanilat.
Preparare: Se freaca spuma zaharul cu galbenusurile si se inglobeaza incetul cu incetul in untul frecat. Se adauga laptele si uleiul, praful de copt diluat in zeama de lamaie, romul, apoi faina, stafidele, rahatul si albusurile batute spuma.Se coace intr-o forma tapetata cu ulei si faina, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt si racit, se presara cu zahar pudra.
   



Chec cu cacao
Ingrediente(pt 2 checuri): 250g unt, 300g zahar, 50g cacao, 150ml lapte, 4 oua(separate), 175g faina, 2 lingurite de rom, vanilie, 1 plic praf de copt, 2 lingurite zeama de lamaie, 100g nuci.
Preparare: Se amesteca untul, zaharul, cacaua, laptele, romul, vanilia si se pun pe foc mic, amestecand pana da in clocot. Se ridica de pe foc si se scot 5 linguri din compozitie.In ceea ce ramane se adauga galbenusurile, faina, praful de copt dizolvat in zeama de lamaie si albusurile batute spuma. Se tapeteaza 2 forme mici de chec cu ulei si apoi faina si se toarna compozitia, apoi se toarna deasupra restul de cacao amestecata cu nuca tocata si se amesteca putin, in sens circular, sau se poate pune deasupra dupa ce checul s-a copt.Se dau la cuptor la foc potrivit. Cand s-a copt se scoate din forma cald inca.



2 comentarii: