luni, 20 iunie 2011

'Oglinda' de capsune

De cand am vazut tortul asta am vrut sa-l incerc... plus ca era si foarte laudat de cei care l-au facut. Si da...chiar merita toate laudele...atat de simplu la o prima vedere, dar cu un gust atat de intens de capsune...yummy;;)





Ingrediente:
Blat: 3 oua, 3 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 3 albusuri, 6 linguri de faina, un plic praf de copt, un praf de sare, esenta de vanilie
Crema:2 plicuri de gelatina,300g capsune, 3 galbenusuri, 5 linguri de zahar, 125ml lapte, 200ml frisca
Oglinda: 100g capsune, 3 linguri de zahar, esenta de vanilie, 1 plic de gelatina rosie, 200ml apa
Sirop: 150ml apa, 3 linguri de zahar, esente

Preparare:
  1. Unge cu unt o tava de tort si tapeteaz-o cu hartie de copt.
  2. Bate ouale si  galbenusurile cu 3 linguri de zahar pana cand se formeaza spuma, apoi adauga si vanilia.
  3. Bate albusurile spuma cu restul de zahar
  4. Cerne ingredientele uscate in ouale batute spuma, apoi adauga jumatate din albusuri amestecand usor, apoi restul compozitiei.
  5. Pune aluatul in tava si coace la foc mediu pentru 15-20 de minute sau pana cand consideri ca este copt.
  6. Prepara siropul amestecand ingredientele pe foc mic pana se leaga.Lasa deoparte.
  7. Pentru oglinda incepe prin a pune capsunele curatate si taiate cubulete pe foc mic impreuna cu apa si zaharul; fierbe pentru 10 minute apoi lasa inca 15 sa se scurga printr-o sita foarte fina.
  8. Intre timp, pune gelatina la inmuiat.Capsunele se curata si se taie feliute; se tin 5 minute pe foc mic apoi se paseaza, impreuna cu cele care s- au scurs mai devreme. Inglobeaza gelatina in piure-ul de capsune.Amesteca galbenusurile cu zaharul si pune pe baie de aburi impreuna cu laptele. Dupa ce se topeste zaharul si compozitia s-a ingrosat putin, se toarna peste piure. Bolul se pune in frigider pentru 10 minute, amestecad din cand in cand.
  9. Intre timp, taie blatul pe 2 niveluri si insiropeaza-l.
  10. Bate frisca si inglobeaz-o in compozitia cu capsune si galbenusuri, dar numai dupa ce aceasta a atins temperatura camerei
  11. Intr-o tava de tort detasabila pune un strat de blat, crema, blat si iar crema, apoi lasa la frigider 2 ore inainte sa pui glazura
  12. Prepara oglinda: pregateste gelatina rosie cu sucul de capsune si celelalte ingrediente.Toarn-o usor peste tort cat este calda si mai lasa la frigider cateva ore.
  13. Da cu un cutit pe margine si indeparteaza forma. Poti sa lasi tortul asa sau sa il mai decorezi cu capsune asa cum am facut eu.


Un comentariu: