duminică, 12 iunie 2011

Tort spumos de capsuni






In sfarsit, pot si eu profita in plin de sezonul capunicilor:x. Desi nu a iesit intocmai cum planuisem, tortul s-a dovedit  a fi un succes.Este un alt mod de a servi capsuni cu frisca…insa intr-un mod diferit, imbunatatit;;)

Ingrediente:
·      Blat: 5 oua, 250g zahar, 125g unt la temperatura camerei, 350g faina, 2 lingurite de mac, un plic praf de copt, 100ml lapte, esenta de vanilie.
·      Sirop: 100ml apa, 3 linguri de zahar, esenta de vanilie
·      Crema:500g capsuni, 200ml zmantana dulce, 5 linguri de zahar,2 pliculete zahar vanilat,2 pliculete de gelatina(unul alb si unul rosu)
·      Decor:250ml frisca, 250g capsuni, 30g ciocolata alba

Preparare: Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu jumatate din zahar; restul se amesteca impreuna cu galbenusurile, laptele, care apoi se inglobeaza bine cu mixerul in unt. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, treptat si amestecand continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Jumatate din compozitie se amesteca, usor, cu albusurile, se adauga macul si esentele, apoi se inglobeaza si restul compozitiei. Aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace pt 45 de min sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. Se lasa la racit,apoi se taie in 2 etaje.
Se prepara siropul amestecad ingredientele pe foc mic pana se topeste zaharul si se lasa la racit, poi se insiropaeza blatul (inainte de asamblarea tortului).
Capsunile se spala si se curata, se taie bucatele si se pun pe foc impreuna cu zaharul si cel vanilat pt 5 minute, apoi se paseaza intr-un piure fin. Zmantana se bate cu mixerul pana se obtine frisca(nu-i nimic daca este mai subtire). Se inmoaie gelatina alba, se topeste si se amesteca in jumatate din piure; dupa ce a ajuns la temperatura camerei, se inglobeaza si frisca. Restul de piure se prepara cu gelatina rosie cf indicatiilor de pe plic.
Intr-o forma de tort detasabila se pune un strat de blat insiropat, jumatate din spuma de capsuni, apoi se lasa 10 min in frigider pt ca sa se intareasca putin;se adauga apoi gelatina rosie, se lasa inca 10 minute, apoi restul de crema.Se mai lasa cateva nimute, apoi se acopera cu restul de blat si se da la frigider pt cateva ore bune. Cu ajutorul uni cutit se desprind marginile , se decoreaza cu frisca, capsuni si ciocolata alba rasa.


2 comentarii: