marți, 21 iunie 2011

Prajitura fantezie cu cirese si capsune

Prajitura asta a primit titlul de cea mai buna prajitura a mea de pana acum...deci e o mare realizare pentru mine:d. Mai mult decat atat, este o reteta la care m-am gandit singura,cu mici inspiratii de ici si colo, lucru care ma bucura foarte mult. Nu este extraordinar de complicat, dar de mare efect.


Ingrediente:
Blat: 6 oua,3 albusuri, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, un praf de sare, un plic de praf de copt, esenta de vanilie, 50g unt topit
Sirop:200ml apa, 5 linguri de zahar, esenta de vanilie
Crema: 200g crema de branza, 200g iaurt, 1 plic de zahar vanilat bourbon, esenta de vanilie, 3 linguri de zahar, 300ml frisca, 250g capsune, 250g cirese pietroase, 2 plicuri de gelatina sau 10 foi , 1 lingura de miere si 3 linguri de zeama de lamaie
Decor: 100ml suc de cirese sau de visine(eu am avut niste visine si m am folosit de ele:d), zahar pudra cat cuprinde, cateva capsune si cirese.

Preparare: Pentru blat, separa 3 oua; galbenusurile amesteca-le cu celelalte oua si bate-le spuma cu 3 linguri de zahar. Mixeaza si cele 6 albusuri cu restul de zahar. Amesteca ingredientele uscate si cerne-le in ouale batute spuma, apoi inglobeaza cu atentie. Adauga untul topit si esentele, omogenizeaza, apoi cu atentie inglobeaza si spuma de albusuri, mai intai jumatate iar apoi si restul. Toarna aluatul intr-o tava patrata a cuptorului care a fost tapetata in prealabil cu hartie de copt si coace la foc mediu pana ce o scobitoare introdusa in centru iese curata.
Prepara siropul si lasa-l sa se raceasca. Taie blatul pe verticala asfel incat sa obtii 2 parti egale pe care le vei taia pe 2 niveluri fiecare.
Spala si curata capsunele, apoi taie-le bucatele. Scoate samburii cireselor.
Pune gelatina la inmuiat. Amesteca iaurtul, crema de branza, zaharul bourbon si restul de zahar. Bate frisca.Topeste gelatina cu mierea, zeama de lamaie si cateva linguri de apa si las-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi inglobeaz-o cu atentie in compozitia cu branza, apoi si frisca. Imparte crema in 2; intr-o parte pune capsunele iar in cealalta ciresele.
Asambleaza prajitura: Intr-o tava pune un strat de blat, insiropeaza-l si acopera-l cu un strat de crema. Repeta operatiunea si cu restul. Stratul din mijloc poti sa il faci unul neutru, adica fara fructe, sau poti sa amesteci cate putin din fiecare si sa faci un strat si ci cirese si cu capsune. Oricum, stratul de la mijloc va fi mai subtire. Trebuie sa nu zabovesti prea mult la parte asta pentru ca gelatina se intareste repede. Daca ti se pare ca straturile nu sunt drepte, poti sa pui o folie si peste o greutate ca sa se indrepte (eu am pus un tocator cam de aceeasi marime cu prajitura si peste o oala nu foarte mare pe jumatate cu apa. Dupa 2-3 ore poti sa indepartezi greutatea si sa decorezi prajitura.
Pune pe foc mic sucul si zaharul si amesteca. Adauga atat zahar cat este nevoie ca sa iasa o compozitie usor vascoasa, nu foarte groasa. Peste glazura roz, aranjeaza cateva capsune taiate frumos si cirese. Vor fi de maare efect.

4 comentarii:

  1. Felicitari pentru pasiunea ta,fiecare prajitura sau tort ce le faci arata grozav!

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci tare mult,Adina! Iti multumesc si pentru ca vizitezi blogul meu in mod constant!P.S.:ador decoratiile tale din martipan...este intr-adevar o arta.

    RăspundețiȘtergere