marți, 8 noiembrie 2011

Cosulete cu gutui

Nu este toamna pana ce nu simti aroma gutuilor din dulceata. Culoarea usor aramie, dulceata, gustul inconfundabil al dulcetii de gutui mi s-au parut perfecte pentru cateva tarte in miniatura, pe care le-am numit cosulete, datorita impletiturii, a formei. Am experimentat putin si cu aluatul, intrucat voiam sa se pastreze fraged, sa isi artreze forma, insa sa nu fie ca o crusta, iar pentru aceasta am folosit un ingredient secret: drojdia. Jumatate de pliculet de drojdie uscata a fost de ajuns, a fost exact ceea ce voiam...

Ingrediente: 200g faina, 1 ou, 100g margarina pentru prajituri la temperatura camerei, coaja de lamaie, esenta de vanilie, 150g zahar, 1/2 pliculet drojdie uscata, cateva linguri de apa rece, un borcan de dulceata de gutui.

Pe o masa se aseaza 150g faina, in mijloc se face o gropita in care se pune oul, margarina taiata cubulete, zaharul, coaja de lamaie, esenta si 2 linguri de apa; se framanta, adaugandu-se restul de faina si apa cata este nevoie pana se obtine o coca omogena.Se infasoara in folie si se lasa 30 de minute la frigider.
Se intinde aluatul si se decupeaza cerculete care se aseaza in forme de briose unse cu margarina in prealabil. Se pune cate o lingurita de dulceata in interior, apoi se formeza grilaje pentru fiecare din fasiute de aluat. Se preseaza bine pe margini, apoi se lasa tava in cuptorul preincins la foc mediu pana ce tarteletele se rumenesc.Se pudreaza cu zahar vanilat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu