joi, 28 iulie 2011

Sarlota de zmeura

Inca un deliciu cu zmeura... ador cum a iesit, gustul a fost laudat; insa experienta, sau mai bine spus inexperienta isi spune cuvantul prin faptul ca mai am foarte mult de exersat in ceea ce priveste ruladele. Desi gustul a fost divin, sunt foarte dezamagita de felul in care mi-a iesit rulada...:(. Daca puneti accentul mai mult pe gust si nu va pasa cine stie ce de aspect, atunci am dat lovitura:)), insa, cine stie? poate ca voua o sa va iasa rulada. Oricum, eu mi-am promis sa fac o treaba mult mai buna data viitoare:d. 


Ingrediente:
Rulada:7 albusuri,250ml lapte, 1plic de zahar vanilat bourbon,225g faina cernuta, 250g zahar, 2 plicuri de praf de copt, un praf de sare, 170g unt la temperatura camerei, 1 borcan de gem de zmeura( sau orice fructe de culoare rosiatica), 2 linguri de zahar pudra.
Crema: 500g zmeura, 150ml lapte prins, 5 linguri de miere, 2 plicuri de gelatina, 300ml frisca, 2 plicuri de zahar vanilat, esenta de vanilie, 3 linguri de zeama de lamaie.

Preparare: Preincalzeste cuptorul. Tapeteaza o tava patrata a cuptorului cu hartie de copt, putin unt si faina.
Amesteca albusurile cu 1/4 din lapte si vanilia. Separat, intr-un bol al mixerului, amesteca faina cernuta, zaharul, praful de copt si sarea pentru 30sec la viteza mica. Adauga untul si restul de lapte si mixeaza la viteza medie pana ce compozitia este complet omogena, apoi mai mixeaza la viteza mai mare pt inca 1-2 minute.Adauga compozitia de albusuri, cate 1/3 o data, amestecand 20 de secunde dupa fiecare adaugare, la viteza medie.
Toarna compozitia in tava si coace la foc mediu pentru 25-30 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata. 
Nu deschide cuptorul pana nu au trecut 20 de minute, iar apoi verifica din 2 in 2 minute. Ai grija sa fie bine copt, insa sa nu se arda. Lasa-l sa se faca bine, nu cum am facut eu;nu am avut rabdare si blatul nu s-a copt bine;de aceea nu mi-a iesit rulada:(.
Inainte sa scoti blatul din cuptor, presara pe un prosopel zaharul pudra. Scoate blatul din cuptor si rastoarna-l imediat pe prosopel. Unge-l repede cu dulceata si ruleaza-l cu atentie, folosindu-te de prosopel.Lasa-l sa se raceasca apoi taie rulada in felii nu foarte subtiri, dar nici groase, cat sa iti ajunga sa tapetezi un vas rotund.
Asadar, ia un bol rotund si tapeteaza-l cu folie de plastic, apoi aseaza pe peretii acestuia feliutele de rulada.Ai grija sa iti ramana si pentru baza.
Pentru crema, paseaza jumatate din cantitatea de zmeura cu cateva linguri de apa si strecoara bine piureul. Adauga in piure laptele prins si vanilia. Gelatina pune-o la inmuiat, apoi dizolv-o impreuna cu mierea si zeama de lamaie pe foc mic. Inglobeaza gelatina in piureul de zmeura putin cate putin, amestecand continuu. Bate frisca si inglobeaz-o usor in compozitia usor racorita, apoi aduga si restul de zmeura si amesteca usor pana la omogenizare. Toarna crema in bolul tapetat si acopera cu restul de rulada.
Lasa la frigider pentru 5-6 ore, rastoarna prajitura pe un platou si decoreaza cu zmeura proaspata si frunzulite de menta.


2 comentarii: