marți, 12 iulie 2011

Tort de menta cu fructe de padure

Tortul asta este o adevarata capodopera... nici nu mai conteaza numarul probabil imens de calorii pe care il are; gustul este absolut divin si merita orice sacrificu.


Ingrediente:
Blat:150g unt, 9 oua, coaja rasa de la o lamaie, 200g zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 170g faina, un praf de sare,50ml lapte, 1 plic praf de copt, esenta de menta
Crema: 100g menta, 150ml vin alb, 50ml whisky(sau 200ml de gin), sucul si coaja rasa de la o lamaie, 50g zahar tos, 2 galbenusuri, 150g zahar pudra,2 linguri de miere, 1 lingura de amidon, un praf de sare, esenta de menta, 1 plic de gelatina,200ml frisca
Sirop:150ml apa, 3 linguri de zahar, esenta de menta
Glazura:1 plic de gelatina, 350g ciocolata alba, 100ml lapte, 50ml miere, 20ml frisca
Ornat: 50g gem de caise, 300g fructe de padure, cateva frunzulite de menta proaspata

Preparare: Ouale se separa; se bate untul cu galbenusuri, zahar vanilat, si coaja de lamaie, apoi se adauga laptele si esenta de menta;se bat albusurile cu zahar si un praf de sare, apoi se inglobeaza in compozitia de galbenusuri, alternand cu faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se imparte in 3 si se coace in cuptorul preincalzit pana cand incepe sa se rumeneasca foarte putin. Blaturile se lasa la racit.
Se prepara siropul si se lasa deoparte.
Se lasa menta sa se macereze in vin si whisky 30 de minute.Se strecoara si zeama se amesteca impreuna cu suc si coaja de lamaie,zahar tos, galbenusuri,amidon si sare. Se pun la fiert pana ce compozitia capata o consistenta cremoasa, apoi se inglobeaza si zaharul pudra si mierea. Se hidrateaza gelatina, se topeste pe baie de aburi si se inglobeaza in copozitie.Se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se inglobeaza frisca batuta si esenta de menta.
Intr-o tava detasabila se pune un strat de blat, se insiropeaza, se acopera cu jumatate din crema si tot asa.Totul se lasa la frigider cel putin 4 ore, cel mai bine fiind peste noapte ca sa se aseze bine.
Se hidrateaza gelatina; se da in fiert laptele cu mierea si frisca, apoi se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca bine cu telul pana la omogenizare completa, apoi se inglobeaza si gelatina topita.Se lasa sa ajunga aproape de temperatura camerei, cat sa aiba o consistenta groasa si sa o puti intinde, insa sa nu fie foarte subtire.
Se desprinde inelul tavii si tortul se unge cu un strat subtire de gem. Se acopera cu glazura racorita. Se lasa sa se usuce putin, apoi se decoreaza cu fructe de padure si menta.
Enjoy!

2 comentarii: