marți, 26 aprilie 2011

Tort cu ciocolata si unt de arahide

Desi a fost initial pivit ca pe un desert in plus,pentru ca m-am cam aglomerat cu prajiturile de Paste, nu regret ca am facut tortul asta intrucat s-a clasat printre primele din punctul meu de vedere. Si este si foarte usor de realizat; mi-a luat cel mai putin timp dintre toate :d.



 Ingrediente: Pentru blat:
  • 150g de faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • 1 praf de sare
  • jumatate de pachet de unt sau margarina pentru prajituri, la temperatura camerei
  • 3-4 linguri de unt de arahide chuncy
  • 10 linguri de zahar brun(merge si alb)
  • 4 oua mari
  • esenta de vanilie
  • 250ml de lapte
Pentru crema:
  • 200g ciocolata neagra
  • 150ml frisca lichida
  • 3-4 linguri de unt de arahide chuncy
  • 50g nuci tocate marunt
  • 5 linguri de zahar brun
Pentru decor:
  • 2 linguri de crema de branza la temperatura camerei
  • 2 linguri zahar pudra
  • 200ml frisca lichida
  • 50g nuci tocate nu foarte marunt
  • 3 linguri de zahar pentru caramelizat
  • 25-30g ciocolata
Preparare:  Frisca si zaharul pentru crema se incalzesc pe foc mic pana incepe sa sfaraie, apoi pune ciocolata rupta in bucatele si lasa un minut si se amesteca intr-un singur sens ca la maioneza, continuu, pana ce se omogenizeaza compozitia. Inglobeaza untul de arahide si nucile, apoi lasa sa se raceasca pana ce se mai ingroasa putin.
Intre timp, prepara blatul. Preincalzeste cuptorul si tapeteaza o tava cu diametru de 15-20 de cm cu hartie de copt.Amesteca intr-un vas faina cu praful de copt,bicarbonatul si sarea. Bate untul cu untul de arahide cu mixerul, apoi adauga zaharul, ouale unul cate unul si vanilia, amestecand continuu.La viteza mica, inglobeaza faina si laptele , alternativ. Ultima oara trebuie sa pui faina, apoi pune o treime din aluat in tava si coace timp de 25 de minute la foc mediu spre mare. Blatul se coace in 3 repize,pe rand, in aceeasi tava sau in tavi diferite daca au aceeasi dimensiune. Se lasa la racit, apoi se umple cu crema de ciocolata, in 2 straturi.
Pentru decor, amesteca branza cu zaharul, apoi cu frisca batuta si acopera bine tortul.
Zaharul se pun pe foc mic impreuna cu o lingura de apa, iar cand incepe sa-si schimbe culoarea, se pun nucile si se amesteca bine, pana ce acestea vor fi acoperite de caramel. Se scot imediat si se intind pe o suprafata de lemn, iar dupa ce s-au racit se toaca marunt. Se presara deasupra tortului si se finiseaza cu ciocolata topita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu