marți, 26 aprilie 2011

Tort sah cu visine

De Sfantul Gheorghe m-am gandit sa fac ceva mai deosebit (pe langa multele dulciuri de Paste), insa tot a doua zi ,adica in ziua de Paste, l-am taiat :)). Asta nu inseamna totusi ca nu a fost apreciat; toata munca mea in a aranja straturile in forma unei table de sah a fost apreciata, chiar daca nu a iesit intocmai cum as fi vrut eu. Apoi a mai fost crema de cherry si visine, plus decorul din frisca, elemente florale din ciocolata si ciresele confiate care au facut din tortul meu un desert rafinat.



Ingredinte: Blatul este unul simplu, negru, cu ciocolata si cacao.Puteti sa il cumparati sau sa il preparati din:
  • 7 oua
  • 3 linguri de cacao
  • 100g ciocoata
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie, rom
  • 1 plic de praf de copt
  • 6-7 linguri de faina
Pentru crema ai nevoie de:
  • 3 galbenusuri
  • 150ml de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 200-250 ml cherry
  • 20-25 de visine din compot, fara samburi
  • 350ml frisca lichida
  • 15g de gelatina
Pentru sirop folosesti zeama de la compot, iar pentru decor iti trebuie cca 200ml frisca lichida, 50g ciocolata neagra, 15-16 cirese confiate.
Cum procedezi: Pentru blat,tapetezi o tava de tort cu diamentru de 22-24 de cm cu hartie de copt si aprinzi cuptorul; bati ouale spuma cu mixerul, iar spre sfarsit adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mai bati 2-3 minute; intre timp, pui ciocolata la topit pe baie de aburi. Faina, praful de copt, cacaua, zaharul ramas se amesteca separat intr-un alt vas. In spuma de oua se adauga, alternativ si putin cate putin, ciocolata si amestecul de faina, iar in final aromele.Aluatul se toarna in tava tapetata si se da la cuptor, la foc mediu, pentru 25-30 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul blatului iese curata. Se lasa la racit, apoi se taie in 2 parti egale. Una dintre ele se mai taie in 2 inca o data, iar cealalta jumatate se portioneaza in 5 cercuri concentrice, cat mai egale posibil ca grosime. Eu am cam gresit la partea asta intrucat am portionat si cealalta jumatate in 2, iar cercurile au iesit cam subtiri.
Pentru crema, freci galbensurile cu zahar si adaugi laptele, apoi intraga compozitie se pune pe baie de aburi si se amesteca pana se dizolva tot zaharul. Gelatina se lasa 5 minute sa se hidrateze in 100ml de apa rece, apoi se dizova in cei 250ml de cherry, la foc mic. Dupa ce s-a dizovat gelatina, compozitia se toarna usor peste amestecul de galbenusuri, amestecand continuu. Se lasa la friguder pana ce se mai raceste si incepe sa se coaguleze. Intre timp, batem frisca si cand crema de galbenusuri a ajuns la temperatura camerei, amestecam cu grija cele 2 compozitii pana la inglobarea completa.
Intr-o forma de tort detasabila, asezam un strat de blat intreg, din cele 2 subtiri,se insiropeaza si punem un strat de crema.Punem primul inel de blat, cel mai mare, al treilea si in final cerculetul din mijloc, cel mai mic. Se insiropeaza, apoi se umple spatiile goale cu crema si din loc in loc se presara visine, care se indeasa putin in interior.Punem si celelalte 2 cercuri de blat deasupra spatiilor umplute cu crema, se insiropeaza, apoi umplem iarasi spatiile goale cu crema si presaram restul visinelor. Acoperim intregul nivel cu ultimul strat de crema, apoi asezam si ultimul strat de blat care se insiropeaza. 
Tortul se da la frigider pentru minim 3-4 ore, apoi se da cu un cutit pe margine si se scot peretii detasabili. Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se formeaza flori de ciocolata.Metoda am mai explicat-o cand am facut tortul cu mousse de banane .
Frisca se bate bine, se aseaza pe tort, se pun ornamentele de ciocolata, rozete de frisca si cirese confiate si tortul este gata sa fie servit. Pofta buna!

Un comentariu: